Kadınların Yüzde 6'sı Polikistik Over Sendromlu!

İçinde çok sayıda içi sıvı dolu kesecik bulunan yumurtalık anlamına gelen polikistik over sendromu, adet düzensizlikleri, tüylenme ve infertilite problemlerine sebep oluyor.

Polikistik overin yumurtalık kanseri ile bir ilgisi bulunmadığını söyleyen Sema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülçin Demirdöven'e hastalıkla ilgili tüm merak edilenleri sorduk.

Normal olarak her ay yumurtalıklarda birkaç yüz yumurta gelişir ve yumurta olmak amacıyla büyümeye başlar. Bunlardan en güçlüsü büyür ve diğer yumurtaların büyümesini engeller. Polikistik overde ise bu düzende bir aksaklık yaşanır. Bütün yumurtalar bir anda gelişmeye başlar ve hiçbiri tam gelişme düzeyine gelişemez. Yumurtalığın içinde kalan bu yumurta kesecikleri aynı zamanda erkeklik hormonu da salgılandığı için polikistik over belirtileri gözlenir.

Yumurtalıklara ultrasonla bakıldığında da orta boy tespih tanesi gibi kesecikler görülür. Bu nedenle polikistik over; içinde çok sayıda içi sıvı dolu kesecik olan yumurtalık anlamına geliyor. Adı nedeniyle bir çok kişide kansere neden olacağı endişesi oluşuyor. Ancak polikistik overin yumurtalık kanseri ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Polikistik over sendromunda, düzenli yumurtlama olmaz. Buna bağlı olarak adet düzensizliği ve vücutta erkeklik hormonu artar. Erkeklik hormonunun fazlalığına bağlı olarak da deri yağlanır ve akneler oluşur, vücutta erkeksi tüylenme denilen dudakların üst kısmında ve yanaklarda tüylenme gözlenir. İleri aşamalarda ise göğsün ortasında, çevresinde ve karnın alt kısmı ile bacakların diz üstü kısımlarında tüylenme ortaya çıkar.

Polikistik over sendromunun nedenlerine bakıldığında genetiğin ön plana çıktığını görüyoruz. Anneden geçebildiği gibi babadan da geçme ihtimali var. Genetik nedenli bir hastalık olmasından dolayı tedavi etmek hemen hemen imkansız olsa da, var olan sorunlara çözüm bulmanın elbette imkanı bulunuyor.


 

İlgili Sağlık Konuları