İşyerinde Sağlıklı Beslenmenin Önemi

İş verimliliğini artırmada sağlıklı beslenmenin önemini biliyor musunuz?

Kapsamlı hizmet çözümlerinin öncü firması Sodexo, iş yerlerinde sunulan yemek hizmetinin, çalışanların, enerji ve besin ihtiyacını karşılayacak çeşitlilik ve dengede menüler olmasının önemini vurguluyor. Diyetisyenlerin kontrolünde hazırlanan menüler, çalışanların sağlığının korunması, buna bağlı olarak sağlık harcamalarının azaltılması, iş veriminde artış, iş kazalarında azalma, çalışana moral ve motivasyon sağlamak gibi pek çok olumlu katkı da sağlıyor.

Kapsamlı hizmet çözümlerinin öncü firması Sodexo, sağlık ve iyi yaşamı desteklemek, obezite ile mücadele etmek ve doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılmasında yol göstermek üzere, şeker, tuz ve yağı kontrollü olarak kullanıyor. Otomotiv sektöründe yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi

Sodexo, sağlığın korunmasından hareketle düzenlemeler yaptığı menülerinde, hem çalışanların daha az enerji alabilecekleri porsiyon seçenekleri sunuyor hem de kolesterol ve doymuş yağ alımını kontrol altında tutmak için haftada bir gün etsiz yemek günü düzenliyor. Bu örneğin uygulandığı otomotiv sektörü çalışanlarında, işyerinde aldıkları toplam enerji alımlarında %10'a varan bir düşüş sağlandı. Aynı zamanda tuz ve toplam yağ tüketimini azaltmak için yapılan çalışmalar da olumlu sonuç verdi. 2 ay içinde kişi başı yağ tüketimi yaklaşık %10, 3 ay içinde de kişi başı tuz tüketimi yaklaşık % 42 azaltıldı.

Sodexo'nun yaptığı çalışmalarla ilgili görüşlerini aktaran Sodexo Genel Müdürü Sinan Fındıkoğlu şunları söyledi: "Sağlığın korunmasında beslenmenin büyük önemi bulunmaktadır. Bu ihtiyacın karşılamasında da çalışma hayatı önemli ölçüde belirleyici olmaktadır. Çünkü günün büyük bir bölümü işyerlerinde geçmektedir. Çalışanların iyi bir fiziksel ve zihinsel performans gösterebilmesi için enerjiye duydukları ihtiyaç, yeterli ve dengeli planlanan menülerle karşılanmalıdır. Bu nedenle yapılan işin niteliğine göre ister fabrikada, ister ofiste olsun çalışanın enerji ve besin ihtiyacını karşılayacak kaliteli, yeterli ve dengeli aynı zamanda beğenilen menülerin sunulması önem taşımaktadır. Biz Sodexo olarak menülerimizi, bu yaklaşıma göre hazırlıyoruz. Daha iyi yarınlarda daha iyi bir yaşam için günlük sebze, meyve ve sıvı tüketiminin artırılmasını destekliyor, tuz, yağ ve şeker alımının azaltılabilmesi için çalışmalar yaparak, uygun menü seçenekleri sunuyoruz. Ayrıca yemek hazırlık ve pişirme proseslerini kontrol ederek besin değeri kayıplarının önüne geçilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.

Bunun yanında kızartılarak pişirilen ürünleri menülerimizde sınırlı olarak kullanıyor, böylece hem diğer sağlıklı pişirme yöntemleri ile yemek hazırlıyor hem de çalışanların yiyeceklerden alacakları yağı azaltıyoruz. Örneğin 55 farklı yemekte yaptığımız iyileştirmeler ile yağ tüketiminde %30'a kadar varan azalma sağladık. Hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlılara, mümkünse taze meyveye yönelmeyi teşvik ettiklerini de dile getiren Fındıkoğlu "Bu amaçla menülerde yapılan düzenlemeler hamur tatlılarının tüketimini %28 azaltırken meyve tüketimini %25 artırdı. Biz aynı zamanda ürettiğimiz hamur ürünlerinde tahıllı unları tercih ederek rafine un tüketimini azaltıyor, katı yağ yerine sıvı yağları tercih ediyoruz. Tüm bu iyileştirmeler ile toplam yağ ve şeker alımlarını azaltmaya, vitamin, mineral ve lif alımlarını artırmaya çalışıyoruz. Böylece kalp ve damar sağlığının korunmasından enerji alımının kontrol altında tutularak dengelenmesine kadar pek çok sağlık faydasını yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

Sodexo, müşteri beklentisini yakından takip ederek, talepleri karşılayacak iyileştirmeleri, sunduğu yemek hizmetine yansıtıyor. "Daha İyi Yarınlar Planı" adını verdiği sürdürülebilir gelişme planı ile gelecekteki "daha iyi yaşam" için çalışmalar yapıyor. Müşteri, misafir ve çalışanları için sağlıklı yaşamı özendirecek çalışmalar yaparak, tüm menülerinde çeşitli ve dengeli besin seçeneklerine yer vererek toplumda sağlıklı beslenme bilincinin geliştirilmesini teşvik ediyor.
 

İlgili Sağlık Konuları