İnme Riskine Karşı Balık!

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan bilimsel çalışmaya göre, düzenli olarak balık yemek iskemik inmeye karşı koruyucu etkide bulunuyor.

Bundan önce yapılan birçok bilimsel çalışma, balık yemekle kalp krizi riskinin azalması arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Balık yemenin faydalarının yanı sıra, gebe olan ya da gebe kalmaya hazırlanan kadınların bazı balık tiplerini özellikle cıva içerenleri yememesi gerekiyor.

Çünkü balıktan alınan cıva, anne vücudunda birikerek anne karnındaki çocuğun merkezi sinir sisteminin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Ancak gebe kadınlar az cıva içeren balıkları yiyebilirler. Yapılan bilimsel çalışma, yaklaşık 80 bin kadını kapsadı.

Bu çalışma kapsamında, haftada 2 ila 4 defa balık yiyen kadınların iskemik inme geçirme olasılığının yüzde 48 oranında düştüğü bulundu. Balıkta bulunan Omega 3 gibi koruyucu maddeler kalp damar cerrahisine ait hastalıklara sebep olan yağ oranlarını azaltıyor.

Bilim adamları, özellikle somon ve sardalya gibi Omega 3’ten zengin olan balıkların tüketilmesini öneriyor
 

İlgili Sağlık Konuları