Zamanla yarışıyor olunması bazı öğünlerin hızlı ve çabuk bir şekilde geçiştirilmesine neden olmaktadır. Kalori değeri yüksek besinlerin çok kısa zamanda tüketilmesi, ‘fast food’ denilen beslenme biçimi şişmanlığa yol açan önemli bir etkendir.
Öğün atlanması ve bir sonraki öğünde aşırı düzeyde yemek yenilmesi metabolizmayı ciddi bir şekilde kötü yönde etkilemektedir. Beslenme ile ilgili bir başka hata başkalarının hazırladıkları besinlerin daha fazla tüketilmesidir. Ev dışında hazırlanan besin maddelerinin içerik bakımından evde hazırlananlara göre şişmanlık için daha büyük bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir.
Yeme düzenindeki değişim ve sedanter yaşam tarzı dediğimiz az haraket etme şişmanlığın en büyük nedenini oluşturmaktadır. Besin maddelerine ulaşmanın günümüzde çok daha kolay olması, besini aramada fazla efor sarf edilmemesi, genetik yatkınlığı olan kişilerde şişmanlık gelişimine yol açmaktadır.
Vücut yağ miktarının normal sınırların üzerine çıktığı durumda kişi obez olarak tanımlanır. Yağ miktarını ölçülmesinde birçok teknikler kullanılmaktadır. En yaygını boyun karesini ağırlığa bölünmesi ile elde edilen Vicut Kitle İndeksi değeridir. Bu değerin 30 üzeri olması şişman tanımına girer.
Günlük enerji ihtiyacının kalori cinsinden değeri tespit edilip bu değerin üstünde gıda alımı kısıtlanmalıdır.