Her Pazartesi Rejime Başlamayın!

Yaşamımızda, "egzersize başlayacağım", "doğum günümde sigarayı bırakacağım" ya da "pazartesi diyete başlıyorum!" gibi birçok karar alırız.

Başlarız ama tamamlar mıyız?

Evet bazılarını tamamlarız ama bizim bugünkü konumuz, pazartesi başlanıp, salı ya da perşembe gününe kadar süren; kısacası bir süre sonra yarıda bırakılan diyetler. da daha sağlıklı olmayı hayal ediyorlar.

Ancak hayalin pembe bir rüya, “pazartesi yalanı” olarak kalmaması için amaçlara, amaçların da plan ve stratejilerin belirlendiği hedeflere dönüşmesi gerekir. Amaç aslında bizim ne yapmak istediğimiz değil, neden yapmak istediğimizdir.

Örneğin; diyet, zayıf olmak değil, “o güzel mor bikini”yi giymek için yapmak bizi daha güçlü olarak motive edecektir. İşte pazartesi başlayan o serüvenin, yaşam boyu sürmesinin ilk adımı da o “mor bikini” olabilir.

Küçük de olsa herhangi bir başarı, özgüvenimizi yükseltebilir. Bizim vazgeçmeyip, devam etmemiz için, bizi neyin motive ettiğini (amacımızı) bulmak ve bunu sürekli olarak kendimize hatırlatmak, yola devam etmemize büyük destek sağlayacaktır.

Amaç belirlendikten, sonra ona ulaşmak için bir epimizin zaman zaman yaşadığı ve başarısızlıkla sonuçlanan projelerin yarıda kalmasının nedeni nedir? Amaçsızlık. İnsanların ilgisizlik, kayıtsızlık, rahatlık, ağırdan alma gibi sebeplerden dolayı bir amaçlarının kalmaması çok acı.

“Kimin umurunda?” veya “kafamı yormayayım, nasıl olsa olacağına varır” gibi düşünceler, zamanla amaçsız kalmaya neden olacaktır.

Hubbard; “Vazgeçen yoktur, başarısız vardır” diyor. Eğer amacımız yoksa vazgeçme duygumuz güçlenir. Vazgeçmemek de geçici bir sorun için, kalıcı bir çözümdür.

Amacınızı belirleyip plan yapın Her şey bir hayalle başlar. “Pazartesi diyete başlıyorum” diyen kişiler de, büyük bir olasılıkla ya daha ince ya plan yapılmalıdır. Plansız hayaller, basit istek ve düşüncelerdir. Eğer bir plan yapılmazsa, tek bir şey planlanır:

Başarısızlık. Aslında insanlar başarısızlığı planlamazlar, “planlamayı başaramazlar” diye düşünüyorum. Bizim vazgeçmeyip sonuç için çabalamamızı sağlayacak önemli faktörlerden birisi de, amacın bir tarihle sınırlandırılmasıdır.

Çünkü ancak o zaman hayalimizi bir “hedef” olarak görebiliriz. Hedef, hayata geçirilen hayaldir. İleri doğru bir adım atmak için, bir hedef olması gerekir. Öğrencilik yıllarınızı hatırlayın. Öğretmen, bir ev ödevi verdiğinde ve “ayın 18’nde toplayacağım” dediğinde, ödevi ne zaman hazırlardınız? Eğer ayın 18’i yerine “bir gün toplayacağım” deseydi, o ev ödevini yapar mıydınız? “Hayır” dediğinizi duyar gibiyim!

Herkese Sağlık Dergisi

Dilara Koçak

İlgili Sağlık Konuları