Hayvansal Yiyecekler Vücudunuza Neler Yapıyor?

Bitkisel yiyeceklerin ve hayvansal yiyeceklerin besin değeri yönünden çok farklı özellikleri vardır.

Diyetisyen Aysen Arıcan
Diyetistanbul
0212 347 89 30

 Örneğin; balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri kalp ve damar sağlığı açısından vücut için elzemdir. Süt ve yoğurtta bulunan kalsiyum ise kemik sağlığımız ve vücuttaki kasların kasılıp gevşemesi işlevleri için çok önemlidir.

Bitkisel kaynaklı demir, kalsiyum, gibi bazı mineraller ve bazı amino asitler insan metabolizmasının tam olarak kullanabildiği yapıda değildir. Bu nedenle bazı besin öğeleri hayvansal yiyecekler yoluyla alınmalıdır.

Detoks diyetlerinde hayvansal yiyeceklerin yenilmemesi gerektiği yanlış bir inanıştır.

Detoks diyetlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu hayvansal yiyeceklerin doğru şekilde pişirilip tüketilmesidir.

Yumurta, et, tavuk, balık gibi yiyecekler fırında, ızgara veya haşlama yöntemi ile pişirilmelidir. Öğünlerde bol sebze ve salatanın yanında bu tür hayvansal yiyecekler bir miktar tüketilmelidir.

Miktarlar diyetisyen tarafından kişiye göre ayarlanmalıdır.

 Hayvansal yiyeceklerin yer almadığı detoks diyetlerinde protein ihtiyacı nasıl karşılanabilir?

Bazı kişiler özellikle hayvansal yiyecekleri tüketmiyor veya detoks süresince tüketmek istemiyor olabilir. Böyle bir zorunluluk olmamasına karşın bireylerin tercihlerine yönelik öneriler vermemiz de gerekebiliyor.           

Bu tür beslenme biçimi vejetaryen beslenme biçimi olarak bilinir ve kısa süreli uygulanacaksa sağlık açısından çok fazla riski yoktur.

Eğer detoks amaçlı olarak hayvansal yiyeceklerden uzaklaşılıyor ise süre 1 haftayı geçmemelidir.

Bu süre içinde besin öğeleri yönünden özellikle protein ihtiyacının tam taneli tahıllardan, kuru baklagillerden, soya eti gibi bitkisel kaynaklı etlerden karşılanması gerekiyor.

Eğer kişi uzun süredir hayvansal yiyecekleri tüketmiyorsa mutlaka B12 vitamini ve demir yönünden yetersizlik söz konusudur. Kişi kansızlık gibi sorunlarla karşı karşıya olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka kişinin doktoruna danışarak, gerekli kan testlerini yaptırdıktan sonra besin takviyesi olarak vitamin ve mineral tabletlerini kullanması gerekebilir.

İlgili Sağlık Konuları