'Gözün Mucitleri' Dünyagöz'de Buluştu!

Dünya Çapında Düzenlenen Keratokonus Eksperler Sempozyumunun İkincisi İstanbul'da Gerçekleştirildi.

Dünya çapında gerçekleşen  ve her yıl farklı bir ülkede düzenlenen,  Keratokonus Eksperler Sempozyumu’nun ikincisine Dünyagöz Hastaneleri ev sahipliği yaptı.
Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde düzenlenen Keratokonus Eksperler Sempozyumu’nda ‘gözün mucitleri’ bir araya geldi. 

Türkiye’de görülen en yaygın göz hastalıklarından biri olan Keratokonus’ta son tedavi yöntemlerinin masaya yatırıldığı sempozyuma dünyanın çeşitli ülkelerinden 23  göz cerrahı (refraktif cerrah) katıldı.

Gözün kornea dokusunun sivrileşmesi ve incelmesi sonucu oluşan Keratokonus hastalığındaki son tedavi yöntemlerinin tartışıldığı Keratokonus Eksperler Sempozyumu, ‘gözün mucitlerini’ İstanbul’da bir araya getirdi. 

Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde yapılan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 23 refraktif cerrahın katıldığı sempozyumda, keratokonus hastalığını durduran CCL (corneal cross linking) tedavisinin mucidi Prof. Dr. Theo Seiler (İsviçre) ve dünyada ilk defa Halka (korneal ring) Tedavisi’ni keratokonus hastalarında uygulayan Prof. Dr. Joseph Colin (Fransa), keratokonus hastalarında ilk TopoLazer tedavisini uygulayan Prof. Dr. John Konolopulos (Amerika-Yunanistan) tedavi yöntemleriyle ilgili son gelişmeleri anlattı.

Öte yandan lazer tedavisinde son teknoloji olan LASIK’in mucidi ve Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun bilimsel danışmanı  Prof. Dr. Ioannis Pallikaris de,  keratokonus tedavisindeki son gelişmeler konulu bir konuşma yaptı.

Eksperler  Keratokonus’taki son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattı.
 
Sempozyumun ev sahipliğini CCL ve Intralase ile Halka Tedavisi’ni Türkiye’de ilk kez uygulayan Dünyagöz Hastaneler Grubu Refraktif Cerrahi Bölüm Başkanı Op. Dr. Efekan Coşkunseven yaptı. Sempozyumda ‘Keratokonusta Halka, CCL ve Topolazer’in Kombine Uygulandığı: Üçlü Prosedür’ başlıklı bir sunum yapan Op. Dr. Coşkunseven, keratokonus tedavisinde güncel cerrahi yöntemlerinin konuşulduğu sempozyumun göz  bilimi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Op. Dr. Coşkunseven sözlerine şöyle devam etti: “Keratokonus, gözün kornea dokusunun sivrileşmesi ve incelmesiyle karakterize olan ilerleyici kollejen doku hastalığıdır. Bu hastalıkta ilerlemeyi durduran ve görmeyi artıran  tedavi yöntemleri bulunuyor.

Bunlardan biri UVA ışığı ve Riboflavin kullanılarak hastalığın ilerlemesini durdurabilen Türkiye’de ilk defa Dünyagöz Hastanesi’nde uygulanan CCL Tedavisi. Diğeri ise keratokonus hastalarında görmeyi artıran Halka (korneal ring) Tedavisi.

Son yıllarda en çok konuşulan ise bu tedavilerin yanında uygulanan TopoLazer ve Göz İçi Kontakt lensi tedavileri. Keratokonus Eksper Grubu olarak bu konuda dünyaca ‘otör’ diye bilinen uzmanları bu toplantıda bir araya getirerek bu tedavileri ne zaman, nasıl ve hangi hastalara yapılacağını tartışarak masaya yatırdık.

Kerotokonus eksperler toplantısı geçen yıl ilk defa Paris’te yapıldı. Aynı grubun katılımı ile ikinci toplantıyı İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu toplantılar düzenli olarak farklı ülkelerde devam edecek. Dünya çapında keratokonus konusunda çalışmalara imza atan uzman hekimler İstanbul’da  bu sempozyumda buluştu. Keratokonus tedavisindeki gelişmeler açısından sempozyum büyük öneme sahip. Bizim için  organizasyonun Dünyagöz’de yapılması gurur verici.’’

Sinsi Hastalığı Halk Bilmiyor!

Keratokonus hastalığının Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde çok yaygın görülmesine rağmen, henüz halk tarafından tam olarak bilinmediğini söyleyen Op. Dr. Coşkunseven, “Genç yaşlarda ortaya çıkan ve sinsice ilerleyen keratokonus,  tedavi edilmediği takdirde kornea nakline kadar giden ciddi bir hastalık.

Nedeni çoğu zaman genetik. Ancak çevresel faktörler yani kaşıma ve ovalama ile yapılan travma da hastalığa neden olabilir. Devamlı değişen gözlük numaraları, artan miyopi ve astigmat; gözlüğe rağmen net görememe; alerji, kaşıntı ve ovalama, ışıkların etrafında dağılmaları en sık görülen belirtilerdir” dedi.

İlgili Sağlık Konuları