Göz Kapağımda Bir Şey Çıktı, Ne Yapmam Lazım?

Merhaba. Yaşım 17 gözümün kapağında diken ya da sivilce gibi bir şey çıktı. Gözümü kapatınca acıyor. Ne yapmam lazım?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Şikâyetleriniz göz kapağı ile ilgili blefarit zemininde gelişen arpacık veya şalazyon olabilir. Göz muayeneniz gerekli. Geçmiş olsun...

1. Kapak Kenarı Enfeksiyonları-Blefaritis

Göz kapaklarının sık görülen kronik bilateral inflamasyonudur. Kapakların kirpikleri içeren 2 mm lik marjinal (kenar) kısmını tutar. Stafilokoksik ve seboreik olmak üzere iki tipi vardır. Her ikisi de kapaklarda kaşınma yanma ve batma hissine yol açar. Stafilokoksik tipde kirpik diplerinde kepeklenme, hiperemi, kapak kenarında kalınlaşma vardır. Stafilokoksik tipde kepekler seboreik tipde olduğu gibi aşırı yağlanma göstermez. Kepekler kaldırılınca kapak kenarında ülserasyon görülebilir. Ayrıca kapak kenarlarında trikiazis (ters kirpik) ve madarozis (kirpiklerin dökülmesi) gelişebilir. Stafilokoksik blefarit çocukluk döneminde başlar ve tedavi edilmezse yıllar boyunca yinelemelerle sürer. Akut stafilokoksik enfeksiyon kapaklarda hordeolum ve şalazyon gelişimine yol açabilir. Bakteriyel ekzotoksinler konjonktivit ve keratitise (marjinal kornea infiltratları) neden olabilir.

2. a) Kapak Bezlerinin Enfeksiyonları İnternal Hordeolum - İç Arpacık

Tars içindeki Meibomian bezlerinin stafilokoklarla akut iltihabıdır. Kapakta lokalize olarak şişme, kızarıklık vardır ve dokunmakla duyarlılık ortaya çıkar. Tedavide sıcak pansuman ve topikal antibiyotikler genellikle yeterli olur.

b) Kapak Bezlerinin Enfeksiyonları Eksternal Hordeolum - Dış arpacık

Kıl follikülü dibindeki Zeiss bezinin stafilokoklarla akut iltihabıdır. Enfeksiyonlu kısımda başlangıçta şişme, kızarıklık ve ağrı olur ve küçük bir abse gelişir. Sıcak pansuman, topikal antibiyotikler uygulanır. Birkaç gün içinde fronkül kirpik follikülü dibinde kendiliğinden drene olur ve hasta rahatlar. Drenaj olmazsa o bölgeye yapılan küçük bir insizyonla irin boşaltılır.

Birden fazla veya uzayan vakalarda oral birinci generasyon sefalosporinler endike olabilir.

3. Şalazyon - Meibomian Kisti

Meibomian bezinin kronik iltihabi granulomudur. Şalazyon iç arpacıktan sonra gelişebilir veya meibomian bezinin ağzının tıkanmasına bağlı olarak sebase sekresyonun bezin içinde birikmesiyle ortaya çıkar. Kapakta ağrısız sert ve yuvarlak bir nodül şeklinde görülür. Kitlesi genellikle hordeolumdan daha büyüktür ve iltihabi bulgular yoktur. Kapak çevrildiğinde konjonktival yüzeyde kabarıklık ve kırmızı pembe renk değişikliği izlenir. Bazı olgularda granulom konjunktivayı aşar ve kapak ilegöz küresi arasında tümöral kitle oluşumuna yol açan pediküllü şalazyon görünümü ortaya çıkar. Şalazyonda en sık uygulanan tedavi cerrahi tedavidir. Konjonktival yüzden yapılan bir insizyonla kistik yapının tümüyle kürete edilmesi gerekir. Küçük şalazyonlarda intralezyonal steroid enjeksiyonları denenebilir. Yineleyen şalazyonlarda biyopsi endikasyonu vardır. Zira meibomian gland karsinomu şalazyonu taklit edebilir.

Kolesterol yüksekliği şalazyonda sebep olabilir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri