Göz Tansiyonu Körlüğe Neden Oluyor!

Dünyada körlüğe sebep olan en önemli ilk üç hastalıktan biri.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Karataş, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen 'glokom'un göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına sebebiyet verdiğini söyledi.

Dünyada körlüğe sebep olan en önemli ilk üç hastalıktan biri olan göz tansiyonunun körlük oluştuktan sonra tedavisinin mümkün olamadığını vurgulayan Dr. Karataş, "Diğer adı glokom hastalığı olan bu hastalığın erken teşhis edilmesi göz sağlığı açısından hayatidir.

Her yıl özellikle ailesinde göz tansiyonu olan kişiler, düzenli göz muayenesi olmalıdır" dedi.

Göz tansiyonu yüksekliğinin, görme sinirinin tahribine sebebiyet veren sinsi bir hastalık olduğunu belirten Karataş, "Glokom, fark edilebilecek bir belirti vermeden sessiz ve sinsi gelişen bir hastalıktır.

Göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına yol açabilir. Glokomun sebep olduğu hasarın geri dönüşümü olmamakla beraber, hastalık tam olarak iyileştirilememekte, ancak düzenli tedavi ile kontrol altında tutulabilir" şeklinde konuştu.

Göz tansiyonu yüksekliği sıklığının yaşın ilerlemesiyle birlikte arttığını, ancak hastalığın gençlerde hatta yeni doğan bebeklerde bile görülebildiğini anlatan Dr. Karataş, görme siniri hasarı ve glokomun sebep olduğu körlükten erken teşhis ve tedavi ile korunmanın mümkün olduğunu anlattı.

Karataş, glokom hastalığının bulgularının ancak çok ileri dönemlerde belirginleştiğini, bu yüzden göz muayenesinin çok önemli olduğunu hatırlatarak, göz tansiyonunun belirli aralıklarla ölçtürülmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Sağlık Konuları