Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışın miktarı, kışa oranla üç kat daha fazla olduğu için yaz mevsiminde güneş ışınlarından korunmak büyük önem taşıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu, ultraviyole ışınların gözler üzerindeki olumsuz etkilerinin ciddiyetine dikkat çekerek ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:
Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir. Ayrıca ultraviyole ışınların katarakt oluşumu riskini artırdığı da bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda.. Güneş ışığına aşırı maruziyet serbest radikalleri de ortaya çıkarıyor.
Bu durum, retina hücrelerinde hasara neden olarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) gelişimine katkı da sağlıyor. . Bu nedenle gözleri güneşten korumak özellikle yaşlı hastalar için de önem taşımaktadır.”
Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az olduğunu belirten Dr. Sakaoğlu, “Yetişkinler gibi her yaştaki çocuklar da ultraviyoleden korunmaya ihtiyaç duyar. Sürekli dış ortamda çalışanlar, gözde kırılma kusurlarıyla ilgili (refraktif) cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri de güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır” diye bilgi veriyor.