Gıda Takviyelerinin Bilinmeyen Tehlikeleri!

Beslenme takviyeleri, geniş yelpazede, vitamin ve mineraller, bitkisel ürünler, amino asitler, doku ekstraktları ve diğer bileşimler içeren ürünleri kapsar.

Çoğu besin takviyesi (takviye olarak söz edeceğim) hastalıkları önlemede inanılmaz derecede işe yarıyor.

Örneğin; folik asit doğuştan oluşan özürleri, kalsiyum ve D vitamini ise kırıkları önleyebiliyor. Ancak, bütün takviyeler etkili değildir.

On binlerce takviye satılmakta ve bazıları çok etkili olduğu halde çoğu da etkili olmamakta. Daha da kötüsü, bazıları yarar sağlamaktan çok zarar vermekte.

Size besin takviyeleriyle ilgili en önemli güvenlik koşullarından bazılarını özetleyip bu takviyeleri güvenle seçebilmeniz için öneriler sunacağım;

Besin takviyesi üreticileri, ürünlerinin etkili olduğunu satmadan önce kanıtlamak zorunda değillerdir.

Takviye üreticileri, ürünün içeriklerinin yan etkisi olduğu biliniyorsa, tüketiciye yan etkilerden bahsetmek zorunda değildir.

Bileşmiş bitkisel takviyelerin sağlığa etkileri hakkında çok az şey bilinir.

Etiketlerde yazan içeriklerin miktarı genellikle hatalıdır: Çoğu takviye etikette yazdığından daha farklı miktarlarda içeriklere sahiptir. Araştırmalar düşük kaliteli takviyelerin hem perakende satış mağazalarında hem de internette de satıldığını ortaya çıkardı. Bazı uzmanlar satılan her dört besin takviyesinden birinin, miktarları yanlış etiketlediğini tahmin ediyor.

Özellikle internet üzerinden satışa sunulan birçok takviyede,  enfekte edici etkenlere rastlandı.

Gıda Takviyelerin Güvenli Kullanımı İçin İşte 7 İpucu

1. Bu takviyeleri güvenle kullanmanızın en iyi yolu ihtiyacınız olmayan takviyelerden kaçınmaktır. Takviyeleri ancak sizin için faydalı olacak içerik(ler) hakkında sağlam bilginiz varsa kullanın.

2. Sadece ihtiyacınız olan içeriğe sahip takviyeleri tercih edin. Eğer D vitaminine ihtiyacınız varsa yalnızca D vitamini içeren bir takviye alın.

3. Birden fazla bitkisel içeriği olan takviyelerden kaçının. Birden fazla bitkinin sağlığınız üzerindeki etkisini belirlemek çok zordur.

4. Eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık durumunuz varsa doktorunuza, almayı düşündüğünüz takviyenin sizin için uygun olup olmadığını sorun.

5. Hastalık iyileştirici olarak satılan takviyelerden uzak durun, örneğin; diyabeti, yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü tedavi etme amaçlı satılan takviyeler gibi... Bu takviyeler reçeteli ilaçlarla birlikte daha çok enfekte etme özelliğine sahip olurlar.

6. Kilo vermenize, cinsel ya da atletik performansınızı artırmaya yardımcı olduğu öne sürülen takviyelerden kaçının. Bu takviyeler yalnızca reçeteli ilaçlarla değil aynı zamanda tehlikeli türevlerle de enfekte edici hale gelir.

7. Eğer takviye ürününün herhangi bir yan etkisi olursa derhal ürünü kullanmayı bırakın ve doktorunuza haber verin

Takviye ürünlerini dikkatle seçerek ve özenle kullanarak, ciddi yan etki yaşama riskinizi en aza indirgerken, takviye ürününden maksimum faydayı elde edebilirsiniz.

Dr. Mehmet Öz

 

İlgili Sağlık Konuları