Piercing ve dövme, steril bir ortamda yapılmadığı takdirde, yaptıran kişiye hepatit B, hepatit C, AIDS gibi birtakım hastalıkların bulaşmasına neden olabilmektedir.
Halk tarafından daha zararsız olduğu gerekçesiyle çocuklara dahi yaptırılan geçici kına dövmesi de en az kalıcı dövmeler kadar risklidir. Kınayla yapılan dövmeler sonucu da, kalıcı dövmelerde olduğu gibi keloid ve allerji gibi tablolar görülebilmektedir.
Piercing’in deri hastalıkları yönünden en çok görülen yan etkisi o bölgede kontakt dermatit meydana getirmesi yani bir tür egzama tablosu oluşturmasıdır. Ayrıca açık tenli kişilerde “keloid” dediğimiz yaralar oluşabilmektedir. Keloid, piercing yapılan bölgede sertlik ve doku kitlesi oluşmasına neden olmaktadır. Genellikle açık tenli kişilerde ve vücut orta hat (göğüs ön yüz, yüz orta hat ve omuzlar) bölgesine yapılan piercing işlemlerinde keloid oluşma riski artmaktadir.
Piercing uygulanan kişilerde metal alerjisi varsa uygulama alanında ciddi kontakt dermatitler (Bazı maddelerle temas sonucu oluşan alerjik deri iltihabı) oluşabilmektedir. Bu tür reaksiyonlar genital bölge ve ağıziçi gibi alanlarda daha ciddi seyredebilmektedir. Bazı metal alerjilerinde reaksiyon sadece piercing uygulanan alanla sınırlı kalmaz. Alerjenin kan yolu ile sistemik dağılımı sonucu reaksiyon vücuda yayılarak daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Ayrıca uygulanan kişide kanama bozukluğu ile ilgili (hemofili) bir hastalık varsa işlem sırasında olumsuzluklar yaşanmasına neden olabilmektedir.
Uzm. Dr. Figen Akın