Gebelik Sırasında Nasıl Beslenmeli?

Gebelikte de beslenmenin ana ilkesi "dengeli beslenme" dır.

Gebelik Sırasında Neler Yenmelidir?

Bu konuda  akılda tutulması gereken, bebeğin gereksinimlerinin çok da fazla olmadığıdır. Örneğin, anne adayının gebelik öncesi döneme göre enerji (günlük kalori) ihtiyacı çok fazla artmaz. Çevrenin gebeye gereğinden fazla yemesi için iyi niyetle baskı yapması, doğru olmayan ve sakıncaları olabilecek bir tutumdur. Öte yandan gebelikte kilo almamak amacıyla özel bir diyet de uygulanmamalıdır. Gebe kalmadan önce alınan gıdaya ek olarak her gün fazladan 1 tabak etli yemek (kuru baklagil de olabilir) ya da 2 yumurta, ayrıca 1 bardak süt, 1 dilim ekmek ve 1–2 tane meyve (elma, armut, muz, portakal gibi) yenilmesi yeterli olacaktır.

Kansızlık Nedir? Kansızlığın Olmaması İçin Neler Yapmalıdır?

Gebelikte pek çok sebeple kansızlık görülebilir. Bunlardan en sık görüleni yetersiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Gebelikte gerek annenin gerekse bebeğin artan gereksinimi nedeni ile içinde demir bulunan hapların (kan hapı) kullanılması önerilir.

Kan hapları gebeliğin beşinci ayından doğum kadar ve doğumdan sonra 1 ay süreyle kullanılmalıdır. Kansızlık, vitamin eksikliğine bağlı kansızlık da olabilir. Bu durum yeşil, çiğ sebzeleri ve eti az yiyen kişilerde görülür. Bu tür kansızlık bir tür vitamin verilerek tedavi edilebilir.

Gebe iken Oruç Tutulabilir mi?

Gebelikte öğünlerin sık aralarla ve azar azar yenmesi uygundur. Bebeğin ve annenin ihtiyaçları bunu gerektirmektedir. Anne adayının bedeni uzun süreli açlığa karşı dirençli değildir. Ayrıca, gebelikte bulantı, kusma, mide ekşimesi ve mide yanması olabilir. Bu şikayetler uzun süren açlık dönemlerinde daha da artabilir. Bu nedenlerle anne ve bebek sağlığı açısından oruç tutulması doğru değildir. Oruç tuttuğu halde sağlıklı bir gebelik geçiren ve sağlıklı bir bebek dünyaya getiren anneler olmakla birlikte bu durum her zaman geçerli değildir.

İlgili Sağlık Konuları