Gaz Sancısı Deyip Geçmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, "Şişkin bir karın ve dayanılmaz gaz sancılarından şikayetçiyseniz yediğiniz yiyeceklere ve pişirilme şekillerine dikkat etmelisiniz."

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, "Şişkin bir karın ve dayanılmaz gaz sancılarından şikayetçiyseniz yediğiniz yiyeceklere ve pişirilme şekillerine dikkat etmelisiniz. Gaz sorununun oluşmasına yol açan yanlışların özellikle üzerinde durulması gerekir"dedi.

Yemek Yerken Hava Yutmak

Yemek yerken hava yutmanın şişkinliğin nedenleri arasında yer aldığını belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul, şöyle konuştu: "Hava yutma mide gazının en sık sebebidir. Yemek yerken içilirken bir miktar hava yutulur. Sigara içmemiz ve uygun olmayan takma dişler normalden fazla hava yutmamıza neden olur. Aynı zamanda yemek yerken çok konuşmamız ve atılan kahkahalar daha fazla hava yutmamıza neden olur."

Yemek yerken çok iyi çiğnemek gerektiğini söyleyen Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Besinlerin sindirimi özellikle CHO'ların sindirimi ağızda başlar.Sindirimin başlaması için tükrükle temas etmesi gerekir. Temas etmesi için de çok iyi çiğneyip püre kıvamına getirmek gerekir. Midenin görevi besini parçalamak değildir. Parçalanmış gıdayı sindirmektir. Mide çiğnenmeden yutulan gıdayı sindirebilmek için daha fazla asit üretir. Mide şişkinliğine ve hazımsızlığa neden olduğu gibi kalbimizi de daha fazla yorarız"

Yurdakul, öğün atlamanın da bir sonraki öğünde çok acıkma ve yine hızlı yemek yemeye neden olduğunu vurguladı.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisinin özellikle laktoz gaz oluşumuna sebep olduğunu belirten Yurdakul, şunları söyledi: "Laktozsuz süt içmeyi deneyebilirsiniz. Sütün soğuk ya da sıcak içilmesi kişiden kişiye farklı tepki gösterir. Bazı kişilere sıcak süt dokunurken, soğuk süt dokunmayabilir. ya da tam tersi. Sütü soğuk veya sıcak içerken içine tarçın koyabiliriz. Tarçın mide dostudur, gaz oluşumunu önler."

Bazı Gıdalar Şişkinlik Yapabilir

Bazı gıdaların içerdiği bileşiklerin de şişkinlik oluşumuna neden olabildiğini kaydeden Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle lahana, kereviz, turp, brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak, pırasa, salatalık, şalgam, süt, bakla, kurufasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı, bezelye,kavun, armut, alkol bu gıdalardan hepsi ya da bir kaçı size dokunuyor olabilir."

Mide boşalma süresini uzatan ve doygunluk hissi yapan yağlı gıdalar da şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabileceğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, "Stres, heyecan, endişeli ruh hali de şişkinlik oluşumuna neden olabilir. Sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar da mide şikayetlerimize sebep olur. Tüm bunlar yaşam kalitemizi olumsuz etkilemektedir" dedi. - Antalya

İlgili Sağlık Konuları