Eyvah Tokluk Hissetmiyorum!

Kalp profesörü Bingür Sönmez, mısır şurubu kotasının Türkiye'de yüzde 15'e çıkarıldığını vurguladı ve bu şurubun, doymayan şişmanlar yarattığını söyledi.

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, gıda üreticilerince şekerden daha ucuz olduğu için tercih edilen mısır şurubu şerbetinin, kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirtti.

Mısır şurubu şerbetinin, kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, şurubun, mısır nişastasının glikoz ve fruktoza dönüştürülmesiyle elde edildiğini ve şeker pancarından sağlanan şekerden hem daha tatlı hem de daha ucuz olduğunu ifade etti.

Mısır şurubunun bu özellikleriyle tatlı sektöründe imalatçılar tarafından tercih edildiğini aktaran Sönmez, batılı ülkelerde mısır şurubu kullanımı için kotalar bulunduğunu, ABD'de yüzde 2, Almanya'da yüzde 8, Fransa'da yüzde 5 olan bu oranın, Türkiye'de yüzde 15 olduğunu vurguladı ve mısır şurubunun, doymayan şişmanlar yarattığını söyledi.

Şeker pancarından elde edilen çay şekerinin yüzde 50 glukoz ve yüzde 50 fruktozdan oluştuğunu, mısır şurubunda bu oranın fruktoz lehine artarak yüzde 80'i bulduğunu ifade eden Sönmez, glukoza göre daha kuvvetli bir tatlandırıcı olan fruktozun emilerek karaciğere geldikten sonra metabolize edilmek için insüline gerek duymadığını ve hızla trigliseride dönüşerek depo yağ haline geldiğini bildirdi.

Fazla fruktoz kullanılan hayvanlarda obezite, diyabet, kan yağları yüksekliği, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalıklarının görüldüğüne işaret eden Sönmez, son 30 yılda şeker pancarından elde edilen şeker yerine mısır şurubu şerbeti kullanılmasının obezite ve buna bağlı hastalıkların salgın şeklinde ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti. 

İlgili Sağlık Konuları