Acıbadem Maslak Hastanesi'nde “Erişkin ve Pediatrik Kardiyoloji Bölümü”ne bağlı “Elektrofizyoloji Laboratuvarı”nda ritm bozukluklarına yönelik özel tedaviler yapılıyor.
Prof. Dr. Alpay Çeliker ve Doç. Dr. Ahmet Akyol, laboratuvarın kalpte görülen ve yüksek hıza neden olan ritm bozukluklarının kalıcı tedavisi konusunda hizmet verdiğini belirtiyor.
Laboratuvarda kullanılan kateter cihazı aynı anda iki ayrı açıdan görüntü alıyor, alınan radyasyon miktarını çok azaltıyor ve işlemin daha çabuk yapılması gibi önemli bir avantaj sağlıyor. Laboratuvarın çok ferah olması, hem hekim hem de hastalara önemli bir konfor sağlıyor.
Ritm Hastalıkları Neden Önemli?
Kalp ritmi çok sık olmasa da normalden çok yüksek hızlara ulaşabilir. Bu durum hastada çarpıntı hissi oluşmasına neden olur. Çarpıntının yanında bazı hastalar bu nedenle felç geçirebilir, kalp yetmezliği bulguları gösterebilir.
Dolayısıyla hastalığın tanısının konulması ve tedavisinin yapılması oldukça önemlidir. Kalbin içinde aksesuar yol dediğimiz doğuştan fazla olan yollar bulunan hastalarda ani ölüm riski vardır ve bu sorun ancak zamanında tespit edilip ileti yolunu yakma tedavileriyle ortadan kaldırılabilir. Sürekli ilaç kullanmak ve çarpıntının ortaya çıkaracağı şikayetler de hastaların ve ailelerinin yaşam tarzını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorundur.
Kateterle Aritmilerin Radyofrekans Ablasyonu
İşlem öncesinde ritm bozukluğunun bu işlemle tedavi edilebilir olup olmadığı saptanıyor. Ardından çarpıntı sıklığına ve hayati tehlikesinin olup olmadığına göre elektrofizyoloji laboratuvarında uygulanan tedaviler düşünülebiliyor.
Hastaya her türlü bilgi veriliyor, oluşabilecek problemler anlatılıyor. Bu yöntemin riski kalbin damarlarına girilerek yapılan anjiyo benzeri girişimlerden daha düşüktür. Ölüm tehlikesi ise çok düşüktür. Nadir görülen ciddi ritm bozukluklarında risk biraz daha yüksek olabilir. Ritm bozukluğunun ortaya çıkarılabilmesi için en güvenli yer bu laboratuvardır.
Laboratuvarda Neler Yapılıyor?
Kasıktan girilerek kalbin içine kateter (ince borucuk) ile ulaşılıyor. Kalbin görüntüsü floroskopi yöntemi ile alınırken, özel bir sistemle kalbin içinden elektriksel kayıtlar görüntüleniyor. Böylece ritm bozukluğunun tipi belirleniyor.
Tedavide kullanılan yöntemlerden biri “radyofrekans ablasyon”dur. Bu işlemle kateterin ucundaki ısı kontrollü olarak 55-60 dereceye kadar artırılıyor.
Diğer bir yöntem olan “soğutup dondurma” (eksi 80 dereceye kadar donduruluyor) işlemiyle ritm bozukluğuna neden olan hücreler yok ediliyor.
Bu yöntem 1990'lı yıllardan beri kullanılıyor. Daha önceden bu tür hastaların tedavisinde uzun süreli ve her gün verilen birtakım ilaçlar kullanılıyordu. Bu ilaçların karaciğer ve başka organlarda yan etkilerin yanısıra, kalpte daha önce olmayan ritm bozukluğu ortaya çıkarıyordu.
Bu Yöntem Çocuklarda Kullanılabiliyor mu?
Ritm bozukluğu çocuklarda göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma gibi yakınmalara neden olabilir. Çocuklarda altta yatan ritm bozukluğunun tipine bağlı olarak uygulanabilir. Genellikle 5-6 yaşından büyük çocuklarda kullanıyoruz. Daha küçük çocuklarda ilaç tedavisini ön plana alıyoruz.
Ritm bozukluğunun ortadan kalkmayacağını düşünüyorsak bu tedavinin uygulanmasında çok büyük faydalar vardır. İşlemin risk ve başarı oranı erişkin hastalarla hemen aynı görünmektedir.
Başarı Oranları Nedir?
Günlük yaşamdaki ritm bozukluklarının önemli kısmında başarılı oluyoruz. Hastalar çarpıntısız, ilaç kullanmadan yaşayabiliyor. Bu yöntem kardiyolojide kullanılan yöntemlerin arasında tedavi oranı ve tedavinin sürekliliği yönüyle en üstte yer alıyor.
Yakın bir gelecekte “üç boyutlu haritalama” yönteminin devreye girmesiyle daha karmaşık ritm bozuklukları tedavi edilebilecek, alınan radyasyon miktarı en aza indirilecek. Üç boyutlu haritalamada, kalbin karıncık ve kulakçıklarının 3 boyutlu görüntüsü oluşturuluyor. Kateter hareketleri için bu cihazın ekranı yol gösteriyor.Yakma hattını kontrol ederek sonucu net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Prof. Dr. Alpay Çeliker ve Doç. Dr. Ahmet Akyol