Ergenle iletişim kurmak istiyorsanız, sabırlı olmanız gerekir, adım adım ilerleyin.
Ergenlik döneminin özelliklerini, fiziksel ve cinsel olarak ne gibi değişiklikler yaşayacağını ona anlatın ve onunla konuşun.
Ergenler yetişkinlerin kendilerini anlamadıklarını ve kendilerinin her şeyi bildiklerini düşünürler. Tartışmak, düşüncelerini ifade etmek isterler. Öncelikle onları “dinleyin” sonra anladığınızı ifade edin. Dinlendiğini gören ergen, kabul edildiğini, dolayısıyla sevildiğini düşünür.
Onun değerli ve saygıya değer bir varlık olduğunu hissettirin. Göz teması kurarak, gülümseyerek dinlediğinizi beden dilinizle pekiştirin. Böylece kişiliğine de saygı duyduğunuzu düşünecek ve sizinle iletişimini sağlıklı bir şekilde sürdürecektir.
Ergenlerle iletişiminizde sürekli hatalarını söylemek yerine “olumlu taraflarını” da ifade edin.
Ona güvenin ve bunu ona ifadelerinizle yansıtın. Siz böyle davranırsanız o da kendisine güvenecektir.
Sevginizi bedeninizle anlatın ve dile getirin
Birlikte zaman geçirin. Onu sevmek sadece birtakım ihtiyaçlarını gidermek değildir. Çocuğunuza eğlence ve sohbet için de zaman ayırın.
Onu başkalarıyla “karşılaştırmayın!” O sizler tarafından önemsenmek ister, başkaları ile kıyaslanmak kendini değersiz hissetmesine sebep olabilir.
Siz veya ergen çocuğunuz sinirliyken tartışmayın, sakinleşmesini bekleyin ve daha sonra yaptığı davranışla ilgili konuşun.
Okulu, arkadaşları ve katıldığı etkinliklerle ilgilenin ve bu konularda sohbet edin.
İnsanlar alışkanlıklarının eseridirler. Çocuklarınızın sosyal faaliyet isteklerini geri çevirmeyin. Özellikler sportif ve sosyal faaliyetlerle ilgilenmesi için teşvik edin.
Anne-babalar bu dönemde ergene en çok yardımcı olacak insanlardır, bunu asla unutmayın.
Sağlıklı bir kişilik gelişimi için onu destekleyemezseniz, ruhsal sıkıntılar, madde bağımlılığı, internet bağımlılığı, içe dönüklük vb. sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Çocuklarınız size verilmiş bir armağandır. Bir şeyi bilmek değişimi başlatır, denemek ise değişimi sağlar. Ergenlerle iyi ve sağlıklı iletişim için bilmek ve kararlı adımlar atmak, sizler için de güzel bir süreç olacaktır.
Unutmayın hem aileler, hem de ergenler için sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmek mümkündür.
Uzm. Psk. Çağla Tuğba Dortluoğlu
Çocuk ve Ergen Psikoloğu