Besleyici özelliği olan gıdalar, daha hızlı ve verimli bir şekilde zayıflamanıza yardımcı oluyor. Kilo verdiren taktikleriyle ünlenen doktorlardan Dr. Joel Fuhrmann da böyle düşünüyor olacak ki, sadece bir hafta gibi kısa bir zaman diliminde hızlı bir şekilde kilo verebileceğinizi söylüyor. Bunun için de sıkı bir diyet hazırlamış. Dr. öz onaylı bu ilgi çekici diyeti uygularken öyle açlıktan kıvranmanıza da gerek yok, hatta Dr. Fuhrmann bunun tam tersini, yani istediğiniz her şeyi yiyip aynı zamanda kilo verebileceğinizi iddia ediyor!
Dr. Fuhrmann'ın diyetinde vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengin ama kalori değeri düşük, besleyici özelliği olan gıdalar dikkat çekiyor. Dr Fuhrmann'ın planına göre beslendiğinizde açlık hissini daha az hissedip dolayısı ile kısa zamanda daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirmişsiniz. Her şeyi yiyebilirsiniz diyor, ama sağlıklı olması şartıyla. İşlenmiş gıdalardan uzak durmanızı istiyor. 7 gün boyunca uygulayacağınız bu diyet sayesinde edineceğiniz alışkanlıkları hayatınızın geri kalanında da kolayca uygulayabileceğinize inanıyor. Zamanla diyet yapıyor gibi değil de yeni bir yemek yeme alışkanlığına kavuşmuş gibi hissedeceğinizi de iddia etmekten geri kalmıyor. Bakalım Dr. Fuhrmann'ın bir haftada zayıflamamızı sağlacak diyetinin 3 kuralı neymiş;
Kural 1: Her gün 90/10 oranını uygulayın!
Önümüzdeki bir hafta boyunca yiyeceklerinizin %90'ı sebze, meyve, ceviz, fındık, fasülye ve tam tahıllılar gibi besleyici özelliği olan gıdalar olacak. Kalan %10'luk kısım ise sağlıklı yağlardan, et ve süt ürünlerinden oluşuyor. Bu diyette tipik bir gün şu şekilde geçiyor;
Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın...
Çoğu diyette güne, yumurta gibi protein bakımından zengin bir besinle giriş yapıyor olmanın avantajlarından sıklıkla bahsedilse de bu diyette böyle bir kural geçerli değil. Pekçok kişi, aldığı fazla protein yüzünden otomatik olarak kilo almaya başlıyor. Bu yüzden, kahvaltıda meyve, keten ve yulaf gibi hafif besinleri tercih etmeniz öneriliyor. Muhtemelen kendi kendinize 'peki yoğurt yiyebilir miyim?' diye soruyor olmalısınız. Cevap; bu diyet planında değil. Durum böyle olunca, kalsiyum ihtiyacınızla ilgili endişeleriniz olabilir. Ama Dr. Fuhrmann bu konuyu da düşünmüş. Vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını, taze sebze ve meyve gibi işlenmemiş doğal gıdaların yardımıyla da karşılayabileceğinizi belirtiyor. örnek olarak da bir adet portakalda 60 mg kalsiyum olduğunu gösteriyor.
Fasülyenin yararları
Vücudunuzun yağ yakma potansiyelini 'fasülye' sayesinde çok daha rahat kullanabilirsiniz. Fasülye sizi tok tutacaktır. Kan şekerini düşürür, bütirat gibi yağ yakmayı hızlandıran yağ asitlerinin oluşumuna katkıda bulunur. Yapılan çalışmalarda bütiratın, hücrelerin mitokondrial fonksiyonlarını geliştirdiği, yani vücuttaki yağın azalmasına katkıda bulunduğu gözlemlenmiş. Gaz probleminden dolayı endişe duymayın, ne kadar çok fasülye yerseniz, vücudunuz sindirim faaliyetleri için o kadar çok 'iyi huylu bakteri' üretecektir. Dr. Fuhrmann, fasülyeyi sevdiğiniz tarzda tüketmenizi de tavsiye ediyor.
Hafif, bol yeşillikli bir akşam yemeği
Akşam yemeğinde yaratıcılığınızı konuşturmanız tavsiye ediliyor. Sebze ve yeşillikleri salata tabağınızda estetik bir biçimde harmanlamanız öneriliyor. Salatanıza dilerseniz 30-40 grama kadar tavuk da ekleyebilirsiniz. Akşam yemeğinde tercihinizi, dilerseniz vejeteryan pizzadan yana da kullanabilirsiniz.
Kural 2: Gizli silahlarınızı kullanın!
Evet, şimdi de birlikte Dr. Fuhrmann'ın üç temel kuralından ikincisini inceleyelim. Doktora göre; böğürtlen, ahududu, çilek ve yaban mersini gibi üzümsü meyveler, soğan ve mantar vücudun yağ yakma mekanizmasını harekete geçiren gizli silahlarınız. Antianjiojenik olan bu besinler, bu özellikleri sayesinde yağlara giden kan desteğini keser, bu da vücudumuzun yağ biriktirmesini engelleyici bir etki demek. Fuhrmann'a göre antianjiojenik özelliği olan bu gıdalardan ne kadar çok tüketirseniz, kilolarınızdan o kadar hızlı kurtulabilirsiniz.
Kural 3: Biraz da detoks yapmalı
Vücudunuzdaki yağları defetmek için, toksinlerden derhal kurtulmalısınız. İşlenmiş gıdaların oluşturduğu hücre tahribatını tamir etmek için nar suyu, çilek ve limondan oluşan bir karışım hazırlayın. Nar suyu, antianjiojeniktir ve iltihaplaşmayı yani inflamasyonu azaltabilir. çilekler de nar suyu gibi antianjiojeniktir ve aynı zamanda oksidatif gerilime karşı koruyucu bir etkisi vardır. Limon suyu ise bol miktarda C vitamini barındırı ve doğal bir antibakteriyeldir, sindirimi destekler, üzerinizdeki stresi alır.
Malzemeler;
1 bardak buz
30 gram nar suyu
1 bardak donmuş çilek
1 adet limonun suyu
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin, arzu ettiğiniz kıvama kadar dilediğiniz kadar su ekleyin.