Doğum Sonrası Kanamalara Dikkat!

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından, anne ölümlerinin azaltılması için kadın doğum uzmanlarına "Doğum Sonrası Kanamalar" ile ilgili kaynak kitap hazırlandı.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından, anne ölümlerinin azaltılması için kadın doğum uzmanlarına "Doğum Sonrası Kanamalar" ile ilgili kaynak kitap hazırlandı. Derneğin sponsorluğunda yayımlanan kitabın çeviri editörlüğünü TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demir yaptı. Türkiye'de en önemli anne ölümü sebeplerinin başında yer alan "doğum sonu kanamalar" hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kitap, TJOD kongresinde katılımcılara ücretsiz olarak dağıtıldı.

TJOD'nin web sitesinden "www. tjod. org" download olarak indirilebilen kitap, aynı zamanda TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisinin) 2011 yılı Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülleri çerçevesinde "Kayda Değer Eser Ödülü" alanında mansiyon kazandı. -"DOĞUM SONU KANAMALAR ÖNLENEBİLİR"- Prof. Dr. Cansun Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında Malezya Kuala Lumpur'da düzenlenen FIGO kongresinde "Doğum Sonu Kanama" isimli kitabın İngilizce baskısının dağıtıldığını belirtti.

Ücretsiz olarak dağıtılan kitabın, Kanada Jinekoloji Derneğinin yayını olduğunu ifade eden Demir, kitabı incelediğini ve Türkçeye çevrilmesine karar verdiğini söyledi. Demir, anne ölümleri nedenlerinin başında doğum sonu kanamaların geldiğini belirterek, "İşin üzücü yanı, doğum sonu kanamalar önlenebilir nedenlerdir. Bizim toplumumuz geri kalmış veya bırakılmış bir toplum. Artık 21. yüzyılda Türkiye'deki annelerin de doğuma bağlı nedenlerle kaybedilmemesi gerekiyor" diye konuştu.

Doğum sonrası kanamanın, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde birinci, gelişmiş ülkelerde ise gebelik zehirlenmesinden sonraki ikinci ölüm nedeni olduğunu vurgulayan Demir, son yıllarda Türkiye'de anne ölümlerinin ve doğum sonrası kanamaların ciddi oranda azaldığını, ancak amacın önlenebilir nedenlerle anne ölümlerinin tamamen ortadan kalkması olduğunu dile getirdi.

Doğum sonu kanamanın acil bir durum olduğuna işaret eden Demir, "Böylesi bir durumda hem kanamanın nedeni saptanmalı hem de hem de tedaviye başlanmalıdır. Zamana karşı yarışılmaktadır. Bu durumda, hem hem hekimin yeterince bilgi sahibi olması, hem yeterli ve eğitimli yardımcı sağlık personelinin bulunması hem de müdahalede kullanılacak yeterli ekipmanın ve kan bankası gibi alt yapının bulunması gerekir" dedi. Kadın doğum uzmanlarının bu konudaki farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Demir, hazırladıkları kitabın hekimlerin her an başvuracakları bir kaynak olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Sağlık Konuları