Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Herkes kendine göre diyet yapabilir ama nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Diyetisyen Elif Erdin Yıldız sizlerle birkaç püf nokta paylaşıyor.
- Diyette protein dengesi için haftada 1 – 2 gün kırmızı et, haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), haftada 1 – 2 gün kurubaklagiller tüketin.
- Sıcak sebze yemekleri, pilav ve makarnada fındık yağı ve mısırözü yağ karışımı ya da soya yağı ile ayçiçek yağı karışımı kullanın. Soğuk sebze yemeklerinde zeytinyağı kullanın.
- 1 kg sebzeyi pişirmek için 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ kullanın.
- Günde en az 10 bardak su için. Her öğünden önce 1 – 2 bardak su için. Öğün sırasında ve hemen sonrasında su içmeyin. Öğünden iki saat sonra içebilirsiniz.
- Öğünlerinizi düzenli olarak yiyin.
- Mevsim sebze ve meyvesi tüketin.
- Rafine (beyaz) tahıl ürünleri yerine tam taneli olanları tercih edin. Tam taneli tahıl denilen tahılın özü, kabuk dediğimiz kepeği ve tahılı sarıp onu besleyen doku olan endospermden oluşur. Bir tahıl; az miktarda öz, %14.5 oranında kepek ve %83 oranında da endospermden oluşur. B vitaminleri, mineraller ve posa bu bileşenlerin içinde bulunur. İşlenen bir tahılda bunların kaybı olur.
- Tuz tüketiminizi azaltın.
- Her öğünde 4 ana besin grubundan (et-kurubaklagil, süt-yoğurt,sebze, ekmek) uygun miktarda tüketin.
- Uygun pişirme yöntemleri kullanın. Kızartma, tütsüleme yerine; haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemlerini kullanın.
Diyetisyen Elif Erdin Yıldız
İlgili Sağlık Konuları