Diyabet ve Cinsel Yaşam

Endokronoloji Uzmanı Uz.Dr.Mine Özduman Cin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde "Diyabet ve Diyabetin Cinsel Yaşam Üzerindeki Olumsuz Etkileri" hakkında bilgilendirme yaptı.

Diyabet, karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasındaki bozukluklarla seyreden kronik bir hastalıktır. Kalp, böbrekler, göz ve büyük damarlar başta olmak üzere birçok organ ve sistemi etkilemektedir. Tüm diyabetik hastaların %60-70'inde cinsel fonksiyonlarda da bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bu sorun her iki cinste de diyabet süresi uzadıkça daha sık görülmeye başlar. Cinsel sorunların gelişmesindeki en önemli neden otonom sinir sisteminin hastalıktan etkilenmesidir. Sinir sistemi harabiyetine ilaveten damarların yapısında meydana gelen bozukluklar sorunun daha da ağırlaşmasına neden olur.


Genellikle kan şekeri ayarı iyi olan hastalarda bu sorunlar çok fazla görülmez ancak kan şekeri kontrolsüz seyreden hem kadın hem de erkek hastalarda cinsel bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Erkek hastalarda en sık erektil disfonksiyon dediğimiz sertleşme kusuru gelişmektedir. Diyabeti olmayan bireylere göre diyabetli erkeklerde erektil disfonksiyon üç kat daha fazla görülmektedir. Diyabette, testosteron hormon seviyesi de azalabilir. Bu durumda cinsel isteksizliğe eşlik eden sertleşme problemi görülür. Tüm bunların yanında orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma problemleri de görülebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riski arttığından, prostat enfeksiyonu riski de artar. Bunlar da idrar sorunlarına ve yine dolaylı olarak cinsel problemlere yol açar. Şeker hastalığında ayrıca, peniste eğrilme-bükülmeler, şekil bozuklukları da görülebilir.


Kadın hastalarda ise adet düzensizlikleri, cinsel istekte azalma veya kayıp olabilir. Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilebilir. Ayrıca cinsel organ vajinada kuruluk ve mantar enfeksiyonlarının sıklığında artış görülebilir.

Cinsellik yaşamın doğal, sağlıklı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Önemli sorunlardan biri diyabetik bireylerin diğer sağlık sorunları gibi cinsel sorunlarını doğal algılayıp, hekimiyle konuşmamasıdır. Bu sorunların hekimlerden gizlenmesi ilerleyen zaman içerisinde sorunun iyice şiddetlenmesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olur. Kan şekeri kontrolü beslenmenin düzenlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması her iki cins içinde cinsel sağlık için koruyucu tedavi yaklaşımlarıdır. Daha sonra cinsel sorunun tipi ve nedenine göre tedavi uygulanır. Şikayeti olan erkek hastalarda Endokrinoloji, Üroloji ve Psikiyatri hekimleri, kadın hastalarda ise bunlara ilaveten Kadın doğum uzmanı hastayı birlikte değerlendirmelidir. Erkek hastalarda sertleşme ilaçları, enjeksiyonlar, idrar yolu içine uygulanan üretral tabletler, hormon yerine koyma tedavileri, vakum terapi kullanılabilir. İlerlemiş vakalarda ve diğer tedavilere yanıt alınamayan vakalarda penis protezler uygulanabilir. Kadın hastalarda cinsel uyarılmayı kolaylaştıracak egzersizler, kayganlaştırıcı ilaçlar, kas egzersizleri verilebilir.

İlgili Sağlık Konuları