Çocuklarınızı "Gökkuşağına" Göre Besleyin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gonca Güzel, yapılan araştırmaların da ortaya koyduğu üzere okul çağındaki çocukların bir çoğunun kahvaltı etmeden evden çıktıkları gerçeğine dikkat çekerek, anne babalara, çocuklarının beslenmesinde "Gökkuşağı Modeli"ni uygulamalarını öneriyor.

Gökkuşağı gibi renkli beslenilen bu modelde, çocukların özellikle sebze ve meyve tüketimlerinin artırılması amaçlanıyor. Gökkuşağı modelinde yer alan en önemli besin öğeleri ise “Karbonhidratlar, süt ürünleri ve proteinler”.

Sağlıklı bir yetişkinlik dönemi için sağlıklı beslenmeyi çocuk yaşlardan öğrenmek ve uygulamak gerekiyor. Bu konuda ise aileye ve öğretmenlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi için hem ailenin hem de okul yönetiminin birlikte seferber olması ve bu konuda öğrencilere sağlıklı imkanlar sunması gerekiyor.

Çocukluk çağında özellikle, çocuğun aileden kopup eğitim hayatına başladığı okul çağı döneminin çok önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gonca Güzel, bu dönemin beslenmeye en fazla dikkat edilmesi gereken zaman olduğunu söylüyor. Güzel; “Okul çağı 7-12 yaş arasıdır. Büyüme sürecindeki bu çocukların, önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineral ve vitamin almaları gerekir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi, kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşıyor” diyor.

Okul çağının, çocukların çevreyle ilişkilerinin arttığı ve çevresinden çok etkilendiği bir dönem olduğunun altını çizen Güzel; çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği bir dönemde arkadaşların, reklamların ve okulun, çocuğun hayatını doğrudan etkilediğini belirtiyor. Güzel “Yeterli ve dengeli beslenebilmesi için çocuğun, ailenin ve öğretmenlerin beslenme konusunda eğitilmeleri önemlidir. Çocuğun yaşına, cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi onun büyüme ve gelişmesidir. Büyümenin yeterliliği ise çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile anlaşılır” diyor.

Yapılan Araştırmalara Göre Okula Giden Çocukların Büyük Çoğunluğu Kahvaltı Etmeden Evden Çıkıyor!

“Okul çocuklarında yapılan araştırmalar, çocukların büyük çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini gösteriyor” diyen Güzel, yeni bir günün başlangıcında, bütün gece aç kalan vücudun, çalışma gücüne alışması için sabah kahvaltısının öneminin büyük olduğunu belirtiyor. Güzel; “Uzun süren bir açlık sonucu kahvaltı edilmediğinde kişi kendini güçsüz hisseder, başı döner, yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetler de özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır” diyor. Güzel’e göre, sağlıklı beslenme için üç ana-üç ara öğün yemek çok önemli. Özellikle büyüme çağında ise ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi daha uygun olacaktır.

Sağlıklı Bir Gelecek için “Gökkuşağı Beslenmesi”

Uyguladıkları Gökkuşağı Beslenme Modeli hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gonca Güzel, bu modelin, çocukların beslenmeyi kolaylıkla anlayıp, uygulamaları için kendilerinin ortaya çıkardığı bir beslenme eğitim programı olduğunu söylüyor. Çocukların sağlıklı beslenmeyi, faydalarıyla beraber öğrenmesinin hedeflendiği bu programa göre en önemli besin öğeleri şunlar;

1.Karbonhidratlar:

Ekmek, pilav, makarna, unlu gıdalar karbonhidrat içerir. Rafine edilmiş ise beyaz, rafine edilmemiş ise esmerdir. Enerji verir, B vitaminleri ve lif içerir. Günde en az 6 porsiyon karbonhidrat tüketmeliyiz.

2.Süt Ürünleri:

Süt, yoğurt, peynir, sütlü tatlı, dondurma, süt ürünleridir. Kemiklerin gelişimini sağlayan Kalsiyum ve D vitamini içerir. Boyumuzun uzamasını sağlar. Günde 3 kase süt veya yoğurt tüketmeliyiz.

3.Proteinler:

Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemişler protein içerir. Büyümemiz için gerekli aminoasitler proteinlerden sağlanır. Kaslar, cilt, saç ve dokularımızın yapısında bulunur. Günde 3 porsiyon protein almalıyız.

Gonca Güzel’in önerdiği Gökkuşağı Beslenmesi’nde Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için 6 önemli faktör bulunuyor.

  • Kahvaltı etmek
  • Renkli beslenmek
  • Süt, yoğurt, peynir yemek
  • Et, tavuk, balık yemek
  • Esmer Ekmek, Makarna, tahıl yemek
  • Düzenli beslenmek

Çocuklarınızı Haftanın Her Günü Farklı Renklerle Besleyin!

Gonca Güzel, Gökkuşağı gibi renkli beslenmeyi, çocuklarda sebze ve meyve tüketimini arttırmak için tavsiye ediyor. Buna göre; “Ailelere bir haftalık gökkuşağı beslenme tablosu hazırlayarak, çocuğun okula gittiği her gün hangi renkten sebze ve meyve yediğini o tabloya yazmasını öneriyoruz. Böylelikle çocuğun nasıl beslendiğini bu tablodan kontrol edip ona göre eksik sebze ve meyveleri beslenmesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuklara hangi renkte hangi besin olduğu sormanız ve tek tek renklerine göre tablonun üzerine o besinleri yazmanız gereklidir” diyor.

Kırmızılar: Kırmızı elma, Vişne, Kiraz, Kırmızı biber, Domates, Çilek

Beyazlar: Karnabahar, Turp, Sarımsak, Mantar, Soğan, Patates

Sarılar: Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon, Muz, Kavun, Kayısı, Şeftali, Havuç, Ananas

Yeşiller: Salatalık, Brokoli, Kereviz, Kiwi, Marul,Bezelye, Ispanak, Kabak, Semizotu

Morlar: Patlıcan, Mürdüm eriği, Böğürtlen, İncir, Üzüm, Lahana.

İlgili Sağlık Konuları