Çocukların Beslenmesine Dikkat

Selva, beslenme çantalarında karbonhidratın önemine dikkat çekti.

Makarnanın tarifini değiştiren sektörünün yenilikçi markası Selva Gıda'nın Genel Müdürü Mehmet Karakuş, okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencilerin başarısında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine işaret ederek, Türk mutfağının en eski yemekleri arasında yer alan karbonhidrat zengini makarnanın da öğrencilerin beslenmesinde büyük rol oynadığını vurguladı. Diyetisyen Seçil Kenar ise, "Çocuğun dengeli beslenmesi ve gerekli enerjiyi alması açısından beslenme çantasına konulan besinlerin kalitesi ve besleyicilik değeri önemlidir" diye konuştu.

Selva Gıda Genel Müdürü Mehmet Karakuş, okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencilerin başarısında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. Öğrencilerin ve büyüme döneminde enerjiye ihtiyacı olan çocukların beslenmelerinde karbonhidrat zengini makarnanın da büyük rol oynadığına dikkat çeken Karakuş, Türk mutfağının en eski yemekleri arasında yer alan karbonhidrat zengini makarnanın dengeli ve sağlıklı beslenmede büyük önem taşıdığının beslenme uzmanlarınca da kabul edildiğini vurguladı.

Türkiye'de yıllar itibariyle makarna tüketiminin artış gösterdiğini dile getiren Karakuş, kişi başına yıllık makarna tüketiminin 1962 yılında 1.2 kg, 1978 yılında 3.9 kg, 1985 yılında 4,1 kg, 1991 yılında 4.38 kg, 1999 yılında ise 5.5 kg olarak gerçekleştiğini belirtti. Bugün ise yıllık kişi başına tüketimin 6.1 kg seviyesine ulaştığına dikkat çeken Karakuş, ancak bu rakamın yeterli olmadığını vurguladı. Karakuş, "Birçok dünya ülkesine göre bu rakam oldukça düşüktür. Türkiye'de beslenme bilincini ve doğru tüketimi insanlara anlatabilirsek kişi başı tüketimin birkaç yıl içerisinde 8 kg'a kadar çıkabileceğini düşünüyoruz" dedi.

"Beslenme çantası için karbonhidrat ile zenginleştirilmiş mönüler hazırlanmalı"

Okulların açılmasına sayılı günler kala okula beslenme çantası hazırlığının çok önemli olduğuna işaret eden Diyetisyen Seçil Kenar da, çocuğun dengeli beslenmesi ve gerekli enerjiyi alması açısından konulan besinlerin kalitesi ve besleyicilik değerinin önemli olduğunu vurguladı. Kenar, "Bazı annelerin okula kek ve meyve suyu öğle yemeği olarak koyduğunu görmek çok üzücü bunun yerine tavuk, et, etli sebze yanına yoğurt veya ayran bunun yanına ise makarna, bulgur, patates, ekmek gibi bir karbonhidrat ile zenginleştirilmiş mönüler hazırlamak daha iyi bir beslenme sağlar. Örneğin; köfte+yoğurt+bulgur pilavı veya peynirli domatesli makarna veya tavuk ızgara+haşlanmış patates+ayran çok daha dengeli bir öğün hazırlanmalıdır" diye konuştu.

Diyetisyen Seçil Kenar, büyüme çağında olan çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçlarının da fazla olduğunu belirterek, konuyla ilgili şunları anlattı:

"Çocuğun büyümesi için de oyun hareketleri için de vücudunun enerjiye ihtiyacı vardır. Bu dönemde düzenli olarak enerjiyi sağlayacak olan karbonhidrat kaynaklarıdır. Ekmek, bulgur, makarna, patates gibi kompleks karbonhidratlar yüksek enerji verir ve çocuğun artmış enerji ihtiyacını karşılamada basit ve hızlı bir beslenme destekleridir. Özellikle okul için beslenme çantası hazırlayan anneler için hazırlaması kolay ve besleyici besinlerdir. Bu dönemde çocukların algısı yemekte değil daha çok oyun ve çevreye dönüktür. Bu yüzden iştahsızdırlar ve genellikle çok az yemek isterler ve hemen doyarlar, sofrada uzun süre kalmak istemezler. Bu yüzden bu dönemde çocuklara verilecek besinler az miktarda fakat yüksek kaloride çocuğa hemen enerji verecek besinlerdir. 1 dilim ekmek = 2 kaşık makarna veya bulgurun kalorisine eşittir, 3 dilim ekmek yediremezsiniz fakat 6 kaşık makarna veya bulguru daha çabuk besleyerek daha fazla kalori almasına yardımcı olabilirsiniz. Ekmek yerine makarna, bulgur tarzında kompleks karbonhidratları tercih ediniz."

Çocuklar için peynirli ve sebzeli makarna daha cazip


Karbonhidratların yanında çocukların vitamin, mineral, protein ve kalsiyuma ihtiyaçlarının da fazla olduğunu söyleyen Seçil Kenar, bu yüzden hem et, hem yoğurt hem de makarnayı ayrı ayrı yedirmenin zor olabileceğine işaret ederek, bu konudaki önerisini şöyle anlattı:

"Bu yüzden makarnayı peynirli ve sebzeli ( bezelyeli, peynirli makarna veya domatesli, kıymalı makarna tarzında) yapabilirsiniz. Bu hem onun daha dengeli beslenmesine sebep olacaktır hem de daha küçük porsiyonlarda daha fazla kalori almasına sebep olacaktır."

İlgili Sağlık Konuları