Çocuklarda Ct Taraması Riskli mi?

Yapılan bir araştırma, çocukların ileriki yaşlarda kansere yakalanması ile ilgili bir riski ortaya koydu.

İleri teknoloji ürünü CT tarama cihazları, günümüzde çocuk hastalar da dahil olmak üzere erken tanı amacıyla sıklıkla kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yapılan bir araştırma, birkaç kez CT taramasına girmiş bir çocuğun ilerleyen yıllarda beyin kanseri ve lösemiye yakalanma riski daha fazla!

CT tarama cihazları, 1980'li yılların başında hayatımıza girdiğinden beri zaman içinde hızla yaygınlaştı. CT'ler, çocuklarda boyun ve omurilik hasarlarında veya nörolojik vakalarda uygulanıyor. Farklı uluslardan bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen bu geniş çaplı araştırmada İngiltere'de 1985 ve 2002 yılları arasında CT taramasından geçen 180.000 çocuktan elde edilen veriler üzerinde çalışılmış. 22 yaşın altındaki bu çocuk ve gençler, 2002 yılından 2008 yılına dek 6 yıl boyunca gözlemlenmiş. çocukların 74'üne lösemi, 135'inde ise beyin tümörü teşhisi konulmuş. Bilim adamları verileri incelerken, çocukların bedenlerinin maruz kaldığı radyasyon seviyelerine odaklanmış. çocuklarda beyin ve kemik iliğine iletilebilecek maksimum radyasyon dozu, çocuğun vücut ağırlığına ve yaşına bağlı olarak belirleniyor. Bu araştırmada da ilerleyen yıllarda lösemi ve beyin tümörü vakalarıyla burun buruna gelen çocuklar ile düşük dozda radyasyona maruz bırakılmış olan diğer sağlıklı çocukların verileri hassasiyetle karşılaştırılmış.

Tıpta oldukça faydalı sonuçlar veren CT taramalarının hastayı x-ışını tedavisine göre çok daha fazla radyasyona maruz bıraktığı biliniyor. Araştırmayı yürüten bilim adamları, iki ya da üç kez CT taraması geçiren bir çocuğun beyin tümörü problemi ile karşılaşma riskinin neredeyse üç kat arttığını belirtiyor. Lösemi riskinin üç kata çıkması için, çocuğun CT taramasından ortalamada maalesef 5 ilA 10 kez geçmiş olması bile yeterli olabiliyor. Sağlıklı bir çocukta lösemi ile karşılaşma riski 1/2000 iken CT taramalarına maruz kalmasıyla bu riskin 1/600 değerine yükselmesi, araştırmayı yürüten bilim adamlarınca yine de olağanüstü yüksek bir risk değil. Bilim adamları kamuoyuna, günümüzde kullanılan CT tarama cihazlarının eskilerine oranla neredeyse %80 oranında daha az radyasyon yaydığını da hatırlatıyor. Fakat her ne kadar düşük doz da olsa, radyasyon genlere zarar verip ilerleyen dönemlerde hastanın kansere yakalanma riskini artırmakta. CT taramalarının ticari bir iş olarak görülmemesi ve ciddi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor!

 

İlgili Sağlık Konuları