Çavdar Ekmeği Kabızlığı Önlüyor mu?

Yeni bir çalışmaya göre, çavdar ekmeği kabızlığı yan etkisiz tedavi edebilir.

Çavdar ekmeği ve laktobasillerin potansiyel olarak kabızlık giderici etkileri mevcut. Bu nedenle ishal yapıcı ilaçlara uygun ve güvenli bir alternatif olabilirler. Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir çalışmada, kabızlığı olan 51 erişkin hastada çavdar ekmeği ve ayrandaki laktobasillerin bağırsaklar üzerindeki etkisi araştırılarak laksatif ilaçlarla karşılaştırıldı.

Katılımcıların beslenme alışkanlıkları, sindirim sistemi belirtileri ve bağırsak fonksiyonları takip edildi. Bu çalışmanın sonucunda laktobasillerin bağırsak metabolizmasına belirgin bir etkisi olmayıp kabızlığın giderilmesine herhangi bir etkisi olmadığı saptandı.

Hiçbir grupta sindirim sistemine yönelik istenmeyen etki saptanmadı. Sonuç olarak, sık kullanılan laksatifler ve beyaz buğday ekmeği ile karşılaştırıldığında, çavdar ekmeğinin herhangi bir istenmeyen etki yapmadan orta düzeydeki bir kabızlığı giderdiği ve bağırsak metabolizmasını artırdığı saptandı.


Kaynak: Journal of Nutrition

İlgili Sağlık Konuları