C Vitamini Deposu; Kuşburnu

Kuşburnu bitkisinin gerek C vitamini ve gerekse bitki bileşenlerine bağlı olarak, kuvvetli antioksidan etkiye sahip olduğu deneysel çalışmalar ile gösterilmiştir.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada; “Kuşburnu meyveleri, bilhassa C vitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle soğuk algınlığından koruyucu ve tedavisine yardımcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır” dedi.

Kış günlerinde kapımızı çalan soğuk algınlığı şikayetlerinde, grip ve nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda kuşburnu çayının C vitamini içeriği yanı sıra yangı (iltihap) giderici etkisinden yararlanabilir.

Son yıllarda kuşburnu meyvelerinin ileri yaşlarda yaygın görülen eklem kireçlenmesi (osteoartrit) ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki yararları klinik araştırmalar ile ortaya konulmuştur.

Yürütülen deneysel çalışmalarda kuşburnu meyvelerinden hazırlanan özütlerin ve bu özütlerden ayrıştırılan bir etkili bileşeninin (galaktolipit) eklemlerde hasar oluşturan iltihap mediyatörlerinin miktarını azalttığı tespit edilmiştir.

Ülkemizde halk arasında kuşburnu meyvelerinden özellikle basur tedavisinde de yararlanılmaktadır. Taşıdığı fenolik bileşenlerin iltihap giderici ve damar cidarını destekleyici etkilerinin basurda şikayetlerin hafifletilmesinde rol oynadığı tahmin edilmektedir.

Kuşburnu meyvelerinin yukarıda bahsedilen etkilerinin daha iyi sağlanabilmesi için kuşburnu çayı hazırlarken normal çay hazırlama şeklinden farklı olarak içerisinde bir bardak taze kaynatılmış suya poşet ilave edildikten sonra 10-15 dakika kadar ağzı kapalı olarak bekletilmesi gerekir. Daha etkin bir yarar sağlayabilmek için çayın daha yoğun derişimde hazırlanması (2-3 poşet ile) ve bu işlemin sürekli olarak günde 3-4 defa tekrarlanması tercih edilmelidir. Günde 1-2 defa kuşburnu çayı içilmesi ile fazla bir yarar beklenmemelidir.   
 

İlgili Sağlık Konuları