Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıkta satılan bitkisel ürünlerin yeterince iyi tanınmadığı için yanlış bitki satın alma ihtimalinin yüksek olduğunu ve sağlık için zararlı etkilere yol açabileceğini belirtti.
Yeşilada, yaptığı açıklamada, bitkilerin birbirleriyle benzerlikleri ve farklılıklarına dayanarak bilimsel olarak sınıflandırılıp adlandırıldıklarını ifade ederek, her bitkinin doğal yapısına göre farklı özellikler taşıdığını anlattı.
İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir" diyen Yeşilada, bitki çayları yapılırken dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
Yeşilada, "Açıkta satılan bitkisel ürünler yeterince iyi tanınmadığı için yanlış bitki satın alma ihtimali yüksektir, buna bağlı olarak beklenilen yararı sağlamaz hatta sağlık için zararlı etkilere yol açabilir" dedi.
Güvenilir firmalar tarafından üretilen ambalajlı poşet çayların tercih edilmesi gerektiğini de ifade eden Yeşilada, ayrıca ambalajlı poşet çayların depolama koşullarının, gıda güvenliği sistemlerine uygun, ham maddelerin üretime geçmeden önce birçok analizden geçirilerek özel olarak formüle edildiği ve etkilerinin daha sağlıklı olduğunu, bu nedenle güvenle tüketilebileceğini belirtti.