Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Güçlendirin!

Çocuklardaki güçlü bağışıklık sistemi, virüs ve bakteri gibi enfeksiyonlara neden olabilecek mikroorganizmaların hastalık oluşturmasına engel oluyor. Uzmanlara göre bağışıklık sisteminin güçlenmesi için aşıların önemi büyük.

VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Dr. Ayla Kamburoğlu Yüksel, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda aşıların düzenli yapılması, beslenme ve spor gibi birçok etkenin çok önemli olduğunu vurguluyor. 
Haberin devamı 

Dr. Ayla Kamburoğlu Yüksel farklı dönemlerde farklı güç ve özellikler taşıyan bağışıklık sistemi için dikkat edilmesi gereken noktaları 3 döneme ayırarak inceliyor:

Yenidoğan bebek hayatının ilk aylarında dış faktörlere ve hastalıklara karşı oldukça duyarlıdır. Bebeğin kendi savunma mekanizmasını oluşturan yapı taşlarının sentezlenmesi genellikle altıncı aydan sonra başlar.

Bu döneme kadar bebeğin bağışıklık sistemini anneden geçen koruyucu antikorlar oluşturur. Anneden bebeğe koruyucu antikorların geçişi özellikle gebeliğin son haftalarında olur. Bu nedenle zamanında doğmuş bebeklerin bağışıklık sisteminin prematüre doğmuş bebeklere göre daha güçlü olduğu bilinmektedir. Anne sütü de bağışıklık sistemini oluşturan yapı taşları bakımından çok zengindir.

Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi çok daha güçlüdür. Anne sütü ile beslenmenin özellikle teşvik edilmesi ve bebeğin ilk altı ayında temel besin maddesinin anne sütü olması büyük önem taşır. Aşılama hastalıklara karşı korunmada en önemli silahlarımızdandır. Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin aşılarının zamanında ve düzenli olarak yapılması, bu en korunaksız dönemden itibaren bebeğin bağışıklık sisteminin gittikçe daha da güçlenmesine neden olur.

İlgili Sağlık Konuları