Bazı bebeklerin meme emmeyi kendiliğinden bıraktığını, bazı bebeklerin de memeden kesilme zamanı geldiğinde bu yakın temastan vazgeçmek istemediğine dikkat çeken Erkin, annelerin memeden kesmeyi bir anda değil alıştırarak yapmaları gerektiğini önerdi.
Erkin, memeden kesmeye gün içinde emzirme sayısını azaltarak başlanabileceğini, her yeni gün bir önceki günden bir az sayıda emzirme yapılabileceğini dile getirdi.
“Gece uykusunda emzirmeyi bırakmak çoğu bebek için en zoru olabileceğinden gece memeden kesme en sona bırakılmalıdır” diyen Erkin, emzirmenin atlanması sırasında meme verme yerine bebeğin anne kucağında biberonla beslenmeye devam etmesinin kolay geçiş yapılmasını sağlayacağını ifade etti. Erkin, “Bu sayede bebeğin meme emmesine izin verilmese de annenin sağladığı güven duygusu devam eder.
Bebek anne sütü dışındaki gıdalara tam olarak alıştıktan sonra anne, bebeği kucağından başka bir yerde besleyebilir.
Memeden kesme çalışmalarına başlandığında bebeğin ağlayarak tepki vermesi ve anne sütü dışındaki gıdaları reddetmesi doğaldır. Bu durumda ısrar edilmemesi ve bir süre sonra bebek daha fazla acıkınca tekrar denenmesi uygun olur” dedi. Erkin, annenin bebeğin ağlaması karşısında kendini suçlu hissetmesinin doğal olduğunu ancak annenin kararlı olması gerektiğini vurguladı.
Erkin, bebeğin anne ile olan duygusal bağının çok güçlü olduğunu, sadece memeden kesmenin bu bağı koparmayacağını ve anneye olan güveni sarsmayacağını kaydederek, “Memeden ayrılabilmek bebeğin anneden bağımsızlaşmasını sağlayan önemli bir büyüme basamağıdır” dedi.