Ramazanda beslenme süresinin zorunlu olarak sınırlandırıldığı dönemden, istendiği zaman yemek yenilebilecek özgürlük dönemine geçildiğinde bazen aşırı beslenme, dost akraba ziyaretleri sırasında çoğu zaman normal zamanlarda olduğundan çok daha fazla tatlı, gazlı içecek ya da çay, kahve, kuruyemiş hatta yemek yenilmesi bu sorunların bayram günlerinde daha fazla yaşanmasına neden olabilmektedir.
Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklara bayramda yeniden başlanmasının sağlık sorunlarını artırabilir. Daha da önemlisi kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, alerji, böbrek hastalığı, mide bağırsak hastalıkları olanlar bu fazla ve dengesiz beslenmeden çok daha fazla etkilenmekte, bazen bayramı hastanede, acil serviste geçirmek zorunda kalabilmektedir.
Toplum olarak kötü alışkanlıklarımızın biri de misafirlerimize ikram ettiğimiz yiyecekleri yemediklerinde ya da bitirmediklerinde ısrar etmektir. Hatta sağlık sorunu olanlara bile, ikram ettiğimiz gıdalardan bir parça yemelerinin zarar vermeyeceği gibi anlamsız ısrarlara sık rastlanmaktadır. İkram edilen tatlıların çoğunlukla hamur tatlıları olduğunu, bu tür tatlıların besleyici değerleri çok yüksek olmayan ancak kaloriden zengin besinlerdir.
Bu nedenle bayramda çok fazla tatlı tüketmenin hem mideye yük, hem de çok fazla kalori alarak şişmanlamaya zemin hazırlayabildiğini, bu nedenle hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve ikram etmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Özellikle tansiyon yüksekliği olan hastalar, şeker hastaları ve kalp damar hastalıkları olanlar için tüketilen tatlılar ile çay, kahve ve kolalı içeceklerin daha da önem kazanmaktadır.
Bayramı hastanede geçirmemek için normal beslenme düzenine geçildiğinde öğün sayısını altıya çıkarmak ve her öğünde mideyi çok fazla doldurulmamak gerekir. Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi besinler yerine daha sağlıklı olan peynir, zeytin, bal, yumurta, tereyağı, kepekli ekmek, süt, çay gibi besinler tercih edilmelidir. Saat 10.00 gibi de kuşlukta meyvelerden oluşan ara öğün yenmelidir.
Çok ağır olmayan bir öğle yemeği, ikindi vakti hafif bir kahvaltı, ağır olmayan bir akşam yemeği ve gece saat 21.00 gibi yine meyveden oluşan bir öğün bayramda da sağlıklı bir beslenme biçimi olacaktır. Öğünlerde ağır, yağlı ve tuzlu yemekler ile kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bunların yerine sebze yemekleri, haşlama gibi daha sağlıklı besinler tüketilmelidir.
Her gün mutlaka 1.5-2 litre sıvı almaya özen gösterilmelidir.
Yoğurt, sebze yemekleri ve meyve yemek bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Öğünlerde meyve ve yoğurt gibi besinler sağlığımıza en uygun besinlerdir. Kabızlığa karşı lifli besinleri tüketmek gerekmektedir.
Ramazan ayı boyunca bırakılmış olan kötü alışkanlıklardan tamamen kurtulmak için bu fırsat iyi değerlendirilmeli ve tekrar başlanmamalıdır. Ramazan'dan çıkan vücudun çok yemekle tembelleşmesine izin vermemek için hiç olmazsa yürüyüşler yapmak çok yerinde bir davranış olacaktır.