Bayram'da Dikkatli Beslenin, Tatil Dönüşü Özel "Arınma Kürü" Uygulayın!

Diyetisyen Gonca Güzel, özellikle et tüketiminin zirveye çıktığı Kurban Bayramı'nda dengeli ve dikkatli beslenilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker rahatsızlıkları olanların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Etin, diğer gıdalara göre sindirimi zor bir besin olmasının yanında, yeni kesilmiş kurbanlık etlerin bekletilmeden tüketilmesi, bir de bunlara ek olarak bayram ziyaretlerinde ikram edilen ağır tatlılar, mide ve tansiyon problemleri ile birlikte hızlı kilo alımına neden olabilir.” Diyetisyen Güzel, bayram sonrası için de en az 5 günlük özel bir “Arınma Kürü” öneriyor. 
 

Diyetisyen Gonca Güzel, bayram tatili sırasında ve tatil dönüşü kilo sorununun yanı sıra can sıkıcı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bu dönemde yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Kronik hastalıklardan en yaygın olanlarının diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıkları olduğunun altını çizen diyetisyen Gonca Güzel, bu hastalıklardan biri veya birkaçı birlikte bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği için, Kurban Bayramı’nda aşırı miktarlarda et tüketmelerinin sakıncalı olduğunu vurguluyor.

Bekletilmeden, uygun koşullarda pişirilmeyen ve aşırı miktarda tüketilen kurban etlerinin, özellikle tansiyonun ve şekerin yükselmesine neden olduğunu söyleyen diyetisyen Güzel;  “Doymuş yağların aşırı miktarda tüketimi, kalp-damar sağlığı için sakıncalıdır ki et, gıdalar arasında doymuş yağ oranı açısından başı çeker. Fazla miktarda et tüketimi kan basıncını da olumsuz etkileyeceği için tansiyonun yükselmesine neden olabilir.” diyor.
 
Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmesi gerekiyor. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin de Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek, bunları tuzsuz ve yağsız pişirerek tüketmeleri çok önemli.
 
Diyetisyen Gonca Güzel etlerin pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları söylüyor; “Etlerin pişirilmesinde dikkat edilecek bazı önemli noktalar var. Etlerin haşlama, ızgara veya fırında sebzelerle beraber, az yağlı ya da yağ eklenmeden pişirilmesi sağlıklı olacaktır.

Etlerde dikkat edilecek bir diğer husus pişerken yanmaması ve ateşten uzak tutularak pişirilmesidir. Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açar. Pişirme yöntemi ile ilgili diğer nokta da etlerin orta derecedeki ısıyla pişirilmesidir. Çok yüksek ısılarda etin dış yüzeyi yanar, iç yüzeyi pişmez ve et kurur. Etlerin fırında, sebzelerle kendi yağında pişirilmesi, ısının da eşit dağılmasına yardımcı olur.
 
Gonca Güzel, kurban etlerinin saklanması ile ilgili de önemli uyarılarda bulunuyor; “Kurban etleri, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.”
 
Diyetisyen Gonca Güzel, Bayram sonrası için 5 ila 10 gün kadar uygulanacak bir de  “Arınma Kürü” öneriyor. Stresin etkilerini bertaraf edip, konsantrasyonu artıran bu kür sayesinde yorgunluk ve uygusuzluk problemleri azalıyor, kolesterol, kan şekeri ve tansiyon dengeleniyor, bağırsak hareketleri artıp, sindirim sorunları büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Cildin güzelleşmesine destek olan, bel çevresinde incelme sağlayan “Arınma Kürü”, daha esnek, daha canlı ve daha formda bir vücuda kavuşmanızı sağlıyor.
 
Gonca Güzel Beslenme ve Diyet Merkezi’nin, Kurban Bayramı boyunca ve sonrasında önerdiği beslenme programı ile ilgili daha detaylı bilgi için www.goncaguzel.com adresini ziyaret edebilir ya da (0212) 231 38 78 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

İlgili Sağlık Konuları