Anneler Babalar Sonbahar Döneminde RS Virüsüne Dikkat Edin!

RS Virüs, özellikle zamanından 2 ay veya daha önce doğmuş küçük prematüre bebeklerde, ister küçük ister daha büyük doğmuş olsun kronik akciğer hastalığı gelişmiş bebeklerde ve doğuştan ağır kalp hastalığı olan çocuklarda görülür!

Türkiye’de Her Yıl Tahmini Olarak RS Virüs Nedeni ile 30.000 Civarı Kişi Hastaneye Yatıyor!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 400.000 bebek bu virüs nedeniyle kaybediliyor.
Her yaşta görülebilen ancak küçük prematüre bebeklerde, kronik akciğer hastalığı gelişmiş bebeklerde ve doğuştan ağır kalp hastalığı olanlarda daha ağır seyreden ve oldukça bulaşıcı olan RS Virüsü ülkemizde özellikle Ekim - Nisan ayları arasında etkin.

Yenidoğan bebeklerin %60’ı doğumlarından sonraki ilk salgında RS Virüsüne maruz kalıyor ve yaşamlarının en geç 2-3. yıllarına kadar tüm çocuklar RS Virüsü enfeksiyonu geçiriyor.
Riskli bebeklerin takip altına alınması ve her yıl RS virüs enfeksiyonunun sık görüldüğü aylarda (Ekim – Mart ayları arasında) ayda bir kez koruyucu bağışıklama, hastalıktan korunmada çok önemlidir.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Murat Yurdakök, her yaştaki hastada solunum yolları enfeksiyonuna sebep olabilen ve büyük ölçüde bulaşıcı olan RS Virüs’ün (Respiratuar Sinsityal Virüs), özellikle Ekim - Nisan ayları arasında salgınlar yaptığına dikkat çekiyor.

Yetişkinlerde ve 3 yaşın üstündeki çocuklarda basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak gözlenen hastalık; kırgınlık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif öksürük ve baş ağrısı gibi şikâyetlerle atlatılırken, zamanından 2 ay veya daha önce doğmuş bebeklerle, ister küçük ister daha büyük doğsun Kronik Akciğer Hastalığı ve Doğuştan Ağır Kalp hastalığı olanlarda hastaneye yatarak tedaviyi gerektiren ve ölüme yol açabilecek kadar ağır klinik tablo ile seyreden başlıca alt solunum yolu enfeksiyon etkenlerinden biridir. RS Virüs, bu bebeklerde bronşiyolit ve pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının majör nedenidir.

Enfeksiyon, çocuklardan büyüklere veya büyüklerden çocuklara bulaşabilmektedir. RS Virüs hastanede yatan çocuklarda da hastane enfeksiyonu şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu açıdan da dikkatli olmak gerekmektedir.

RS Virüs esas olarak solunum yolu ile bulaşır. Hasta kişilerin solunum salgılarında yüksek oranda virüs bulunmaktadır. Havaya karışan solunum salgı parçacıkları veya enfekte solunum salgılarının ortamdaki yüzeylere bulaşması ile başka kişilere hastalık bulaşabilmektedir. Bulaşı en azda tutmak için öksürme ve hapşırma gibi olaylar sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalı ve atılmalıdır. Enfekte solunum salgılarının günlük kullanımdaki eşya yüzeylerine teması engellenmeli, böyle bir temas var ise bu eşya yüzeylerinin mutlaka temizliği yapılmalıdır.


Riskli bebeklerin takip altına alınmasının ve her yıl RS virüs enfeksiyonunun sık görüldüğü aylarda (Ekim – Mart ayları arasında) ayda bir kez koruyucu bağışıklama yapılması hastalıktan korunmada çok önemlidir. Koruyucu bağışıklama; Yenidoğan Hastalıkları, Çocuk Kardioloji, Çocuk Enfeksiyon, Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanları tarafından başlatılabilmektedir.

Ayrıca aşağıdaki basit önlemler de RS virüsüyle enfeksiyon riskinin azaltılmasında yardımcı olacaktır:

  •  Bebeğinize dokunmadan önce sıcak su ve sabun ile ellerinizi yıkayın.
  •  Nezleyseniz ve ateşiniz varsa bebeğinize çok yaklaşmayın.
  •  Tek kullanımlık mendil kullanın ve hemen atın.
  •  Nezle belirtisi gösteren diğer çocukları bebeğinizden uzak tutun.
  •  Kullanılan oyuncakları düzenli olarak temizleyin.
  •  Kalabalık yerlere bebeğiniz ile gitmeyin.
  •  Bebeğinizin yanında sigara içmeyin.

İlgili Sağlık Konuları