Almanya’daki Berlin Tıp Üniversitesi ölümcül AIDS hastalığının tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Kanına HIV bulaşan, aynı zamanda lösemi olan ABD’li Timothy Ray Brown’a deneysel bir tedavi uygulandı. Doktorlar hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek için yüksek yüksek dozda kemoterapi ve kök hücre nakli yaptı.
2007’nin Şubat ayında yapılan nakille birlikte hastanın HIV tedavisi için aldığı ilaçlar kesildi.13 ay sonra, hastanın lösemisi yeniden ortaya çıktı. Tekrar kontrol altına alınan hastaya ikinci kez aynı donörden kök hücre nakli yapıldı. Uzmanlar, donörün kök hücrelerinin nadir görülen kalıtımsal bir gen mutasyonuna sahip olduğunu ve doğal olarak HIV enfeksiyonuna karşı direnç sağladığını tespit ettiler.
Prof. Dr. Kristina Allers artık HIV virüsünün bu hastayı etkilemesinin imkansız olduğunu söyleyerek, “Brown AIDS’i de lösemiyi de yendi” dedi. Haberden sonra farklı üniversitelerden AIDS araştırmacıları aynı yöntemi hastalarında deneyeceklerini duyurdu.
Almanya’dan sonra ABD Alabama Üniversitesi yöntemi denemek için harekete geçerken, “Maaliyet yüksek olabilir” açıklaması yaptı. Dünyda 33.4 milyon kişi AIDS’in pençesinde.