Aedes sivrisineği nedir? Aedes sivrisineği hangi hastalıkları bulaştırır? Zika virüsü nedir? Zika virüsü belirtileri nelerdir? Zika virüsü ölümcül mü?

İstanbul'da 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar sadece ilaçlamanın yeterli olmadığını mücadele için çeşitli yöntemlerin kullanılması gerektiğini söylüyor. Peki, Aedes sivrisineği nedir? Aedes sivrisineği hangi hastalıkları bulaştırır? Zika virüsü nedir? Zika virüsü belirtileri nelerdir? Zika virüsü ölümcül mü?

Uzmanlar, Türkiye'de 7 cinse ait toplam 62'den fazla sivrisinek türünün olduğunu belirtirken, son günlerde İstanbul'da zika virüsü bulaştıran Aedes sivrisinek türünün arttığı açıklandı. Peki, Aedes sivrisineği nedir? Aedes sivrisineği hangi hastalıkları bulaştırır? Zika virüsü nedir? Zika virüsü belirtileri nelerdir? Zika virüsü ölümcül mü? İşte detaylar haberimizde...

AEDES SİVRİSİNEĞİ NEDİR?

Aedes cinsi sivrisinekler, özellikle daha önceleri Afrika ve Asya'da yaygın olarak bulunan sineklerdir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir. Dünyada araba lastiklerinin dolaşımının artmasıyla birlikte aedes sivrisinekler yayıldı.1960 yıllarında İtalya'da giren aedes sivrisinekleri Türkiye'ye ise 2010 yılında batı sınırından girdi.

AEDES SİVRİSİNEĞİ HANGİ HASTALIKLARI BULAŞTIRIR?

Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Zika virüsü, insanlara enfekte "Aedes aegypti" türü sivrisineğin sokmasıyla bulaşıyor. Sivrisinek sokması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan Zika virüsüne, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı.

Zika virüsünün, hamilelere bulaşması halinde, bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor.

ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gösteren hastalığın, özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.