6.Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi Başlıyor!

Türk Kanser Savaş Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayip Yalçın, Japonya kaynaklı radyasyon bakımından Türkiye'nin risk altında bulunduğuna dair bir bilgi olmadığını söyledi.

6. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında, dünyada ve Türkiye'de kanserle savaş konusunda yürütülen çalışmalar dile getirildi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, tütünle mücadele konusunda Türkiye'de büyük başarı gösterildiğini, kronik olmayan hastalıklara karşı savaşta da hükümetten aynı kararlılığı beklediklerini söyledi.

Dünyada kansere karşı topyekun bir savaş verilmesinin büyük önem taşıdığını, aksi takdirde bu hastalıktan ölümlerin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Kutluk, "Kanserle savaş bir politika oluşturmadan yapılamaz. İlaçla hastalar tek tek tedavi edilebilir ama önemli olan bu hastalığı yenmektir.

Kanseri tarihe gömmek zorundayız" dedi. Kanserle mücadelede, tütün kontrolünün yanı sıra beslenme ve fiziksel aktivite ile sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinin önemine işaret eden Kutluk, nükleer santrallerin yarattığı tehlike konusunda da, şunları söyledi: "Çernobil ilk kaza değildi, Japonya'daki de son olmayacak. Çevresel kanserojenlere karşı duyarlıyız. Radyasyonu akılcı ve doğru kullanmak çok önemli.

Ancak tütün kullanımı, aşırı tuz tüketimi ve obezitenin kanser oluşumunda önemi göz ardı edilmemeli. Japonya'da radyasyonun yüksek olduğu bölgelerde lösemi ve tiroit kanserlerinde artış beklenebilir.

Dünya durumu iyi takip etmeli ve risk grupları iyi bilgilendirilmelidir." Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayip Yalçın da, diyabet, kronik solunum yolu ve kalp damar hastalıkları ile kansere karşı uluslararası alanda bir mücadele yürütüldüğünü bildirdi. Büyük yıkıma yol açan bu hastalıklar için yeterince kaynak ayrılmadığına işaret eden Yalçın, "Bu 4 hastalığa karşı ortak stratejiler geliştirilebilir.

Kaynaklar daha akılcı kullanılırsa bu hastalıklara karşı korunmada başarı oranı yükselir" ifadesini kullandı. Yalçın, "Japonya'dan yayılan radyasyonun Türkiye'yi de etkileyip etkilemeyeceği?" sorusu üzerine, şu bilgileri verdi: "Dünyada değişik radyasyon kaynakları bulunuyor. Bunlardan yayılan radyasyon bazen hemen kaybolur bazen uzun süre kalır. Japonya kaynaklı radyasyon bakımından Türkiye'nin risk altında bulunduğuna dair bir bilgi yok. Bunlar atmosferik yerden geçmediği için yağmurla yer yüzüne inmez.

O nedenle Türkiye beklenen bir risk altında değil." Uluslararası Kanser Savaş Örgütü Direktörü Cary Adams ise Dünya Kanser Bildirgesi'ndeki hedeflerin Eylül ayında Birleşmiş Milletler'de yapılacak zirvede gözden geçirileceğini bildirdi. Adams, kanserle mücadele için bütün sağlık sisteminin alt yapısının buna göre oluşturulması gereğine işaret etti.

İlgili Sağlık Konuları