Skolyoz farkındalığı yaşam kalitesini artırıyor…

Yalnızca Türkiye'de 2,5 milyon skolyoz hastası bulunuyor. Hastalığın görülme sıklığı ülkemizde yüzde bir veya üç arasında değişiyor.

Bu oran sadece ağır vakaları kapsarken, Skolyoz Araştırma Topluluğu'na göre, her 10 buluğ çağındaki insandan birinin aslında herhangi bir derecede skolyoza sahip olduğu görülüyor.

Haziran ayının skolyoz farkındalık ayı olması sebebiyle Emsey Hospital'dan Ortopedi, Skolyoz ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şevki Erdem, skolyoz ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

OMURGA EĞRİLİĞİ GENÇ KIZLARDA 8 KAT DAHA FAZLA

Skolyoz, düz haldeki omurganın sırt ve bel bölgesinde, sağa ve sola doğru olan eğriliğe verilen isimdir. Bu eğriliğe tek başına ya da kamburluk diye bilinen ve öne doğru eğilmeye sebebiyet veren 'kifoz' ile birlikte rastlanabilir.

Skolyoz, tanısı çoğunlukla ergenlik çağında konulan bir sağlık sorunudur. Omurgada görülen ciddi eğrilikler, genç kızlarda erkek çocuklarına göre beş ve sekiz kat daha fazla görülüyor. Doğuştan olabildiği gibi, doğumdan sonraki gelişim sürecinde ya da ergenlik döneminde de sebebi bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkabilen skolyoz, gebelik sırasındaki enfeksiyonlar, şeker hastalığı ve bazı vitamin eksiklikleri nedeniyle de oluşabiliyor.

SKOLYOZ ÇOCUKLARIN NORMAL GELİŞİMLERİNE ENGEL OLUYOR

Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalıktır. Erken belirlendiğinde tedavisinde yüzde yüze varan bir başarı sağlanır. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimine engel olur. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.

SKOLYOZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKAN HASTALARDA GÖRÜLEN ŞİKÂYETLER:

⦁Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülür.
⦁Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozulur.
⦁Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılır.
⦁Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekilir.
⦁Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebilir.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Skolyozun tedavisi, hastalığın tespit edildiği andaki derecesine göre belirleniyor. Hastalıkla ilgili üç tedavi şekli bulunuyor. Bunlar; Gözlem, korse tedavisi ve cerrahi süreçlerinden herhangi birinin uygulanması şeklinde uygulanıyor. Büyümesini tamamlamış olan çocuklarda, eğrilik sırtta 45, belde 35 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek duyulmuyor. Sadece skolyoz korsesi kullanmak yeterli oluyor. Bu yüzden ailelerin bu rahatsızlık konusunda bilinçlenmesi büyük önem taşıyor.

AMELİYAT RİSKİ OLDUKÇA DÜŞÜK

Büyüme çağında veya genç hastalarda, arkadan yapılacak tek seanslı bir skolyoz ameliyatının riski oldukça düşüktür. Ancak her operasyonda olduğu gibi, ameliyatın ehil ellerle yapılması gerekir. Uzmanlaşmış ellerde ve nöromonitorizasyon (ince sinirlerin ekrandan görüntülenebilmesi) sayesinde, ameliyat olacak hastaların korkulu rüyası olan felç riski artık ortadan kalktı.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler