Pankreas ve safra yollarının görüntülenmesi ve gerektiğinde anında cerrahi müdahale yapılmasına imkan veren ERCP (Endoskopik Retrograt Kolonjiopankreatografi) ile safra kanalında oluşan taşlar, hiçbir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yaklaşık 1-1.5 saat işlemle ince bağırsağa düşürülüyor ve hasta safra taşından kurtuluyor.
ERCP'nin tedavideki rolü nedir?
Safra yolu taşlarının ve safra çamurunun çıkartılarak koledoğun temizlenmesi, normal safra akışının sağlanması, safra yolu darlıklarının açılması (balonla veya stent koyarak; selim ve habis darlıklarda), bazı safra yolu hastalıklarında tanı amacıyla kullanılıyor.
Nasıl uygulanıyor?
Hasta anestezi tarafından uyutulur, ardından duodenoskop denen ucu kameralı özel alet ağızdan yutturularak ince barsak başlangıcına dek gidilip papilla denen bağırsağa açılan safra kanalı ağzı bulunup burası kanüle edilir ve işlem başlar, duruma göre yarım saat-1.5 saat arası sürebilir, ardından hasta 1 gece gözlemde tutulur, sabah sorun yoksa eve yollanır. Tabii işlem öncesi bazı tetkikler ve ilaç düzenlemeleri yapmak gerekir.
ERCP hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
Ana safra kanalından safra çamurunun, taşlarının temizlenmesi.
· Safra yolu veya safra yolu ağzı darlıklarının açılması.
· Safra yolunu daraltıp tıkayan kanserlerde stent konarak normal safra akışının sağlanması, sarılığın giderilmesi.
· Sklerozan kolanjit gibi bazı hastalıkların tanısında (kolanjiogram çekilerek).
· Bazı pankreas hastalıklarının tedavisinde (pankreatik stent uygulaması, ana pankreas kanalı taşlarının temizlenmesi vs).
· Safra yolu parazitinden şüphelenilen durumlarda.
· Tıkayıcı sarılıkların tedavisinde.
Taşlar sarılığa neden olabilir
Safra kesesindeki taşlar safra kanalına düşerek kanalı tıkayacak olursa, safra akımının engellenmesi sonucunda sarılık meydana gelebilir. Bu hastalarda ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo-Pankreatografi) denilen bir endoskopik cihazla ağızdan girilip safra kanalının açıldığı ince bağırsak bölümüne ulaşılır. Endoskopun kanalından ulaştırılan özellikli birtakım aletler ile taşı çıkarmak mümkündür. Safra kesesi ameliyatı öncesi bu girişim çok önemlidir ve gereklidir. Safra kesesi taşla doluysa, bu endoskopik taş çıkarılma işleminin ardından da cerrahi yolla safra kesesinin çıkarılmasının uygundur. Bir safra deposu görevi yapan safra kesesi çok hayati bir organ değildir, yani cerrahi yolla çıkarıldığında da insanlar çok ciddi sorunları olmadan hayatlarına devam edebilir. Özellikle yağlı yiyecekler tüketildiğinde şişkinlik veya hazımsızlık hissi meydana gelmesi dışında ciddi bir sorun görülmez.