Farklı Saatlerde Çalışmak Beyni Etkiliyor

Sık sık farklı saatlerde çalışanların ya da jet-lag olanların beyin işleyişinin kalıcı olarak etkilenebileceği belirlendi.

Amerikan "PloS One" dergisinde yayımlanan araştırma, bu şekilde çalışanlarda ya da sık sık jet-lag olanlarda konsantrasyon ve hafıza sorunlarının yanı sıra şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kanser ve kısırlık riskinin artabileceğini gösterdi.

ABD’nin Berkeley Üniversitesi’nden bilimadamları, dişi fareleri, gündüz ve gece düzenlerini bir ay boyunca, üç günde bir 6 saat ileri alarak jet-lag etkisine maruz bıraktı.

Böylece üç günde bir New York’tan Paris’e uçma etkisi yaratıldı. Son iki hafta farelerin öğrenme ve hafıza becerilerini ölçen bilimadamları, jet-lag olan farelerin normal düzende yaşayanlara göre en basit "görevleri" bile yerine getirmekte çok zorlandığını gördü.

Bilimadamları, normal düzene geçilmesinden bir ay sonra da bu olumsuz etkilerin devam ettiğini vurguladı. Dahası, hayvanların özellikle hafızada önemli rol oynayan beynin hipokampüs bölümünde kalıcı bozulmalar olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, sık sık jet-lag olan farelerin hipokampüsünde yeni sinir hücresi oluşumunun yüzde 50 azaldığı belirlendi
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler