Kilo Problemimle İlgili Bana Yardım Edebilir misiniz?

Kilo problemim var ve iş nedeniyle hareket edememekteyim. Gün boyu ofiste çalışıyorum. Bana yardım edebilir misiniz?

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Vücut yağ dokusunun aşırı artmasına şişmanlık denir. Şişmanlık tedavi gerektiren bir hastalıktır. Köylerde şişmanları acar (güçlü, sağlıklı) zannederler, bu yanlıştır. Her türlü şişmanlığın esas sebebi vücuda giren kalorinin, harcanandan fazla olmasıdır. Harcanmayan kalori yağ şeklinde depo edilir. İdeal kiloyu % 20 geçenler şişman kabul edilir.

Kilomuz Ne Kadar Olmalı?

Kabaca, boyu 170 cm olan insan, 70 kilo,boyu 180 cm olan insan ise, 80 kilo olmalı. Teknik olarak hesaplanırsa, formülü şöyle:
Kilo_ = 20—25 olmalı Boy x boy Kilo, boyun karesine bölünecek. Diyelim ki ağırlık 65 Kg,boy;1.70 m. 65 = 65 = 22.4 kilonuz ideal. 1.70*1.70 2.89 Kilonuz 85,boyunuz 1.70 m. 85 = 85 =29.4 Şişmansınız.1.70*1.70 2.89 ERKEKDE KADINDA 20 altı zayıf. 18 altı zayıf. 20-25 Normal, ideal kilo. 18-23 normal, ideal kilo. 25-30 hafif şişman. 30-40 Şişman. 40 üzeri ağır şişman.

Şişman annenin babanın çocukları da genelde şişman olur. Genetik sebebi olacağı gibi, daha çok mutfak kültürü ve beslenme türünden kaynaklanmaktadır. Her türlü şişmanlıkta kiloyu azaltmak için ilk şart, alınan kaloriyi azaltmaktır.

Şişmanlarda;

Yüksek tansiyon, damar sertliği, artroz, şeker, trombofilebit, dejeneratif artrit, solunum yolu hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, fıtık, kalp damar hastalıkları daha sık görülür. Şişman kadınların yumurtalıkları, kalitesiz yumurta üreteceği için, kısırlığa sebep olabilir. Şişmanlarda ortalama yaşam süresi daha düşüktür. Aç kalarak zayıflamak hastalıklara davetiye çıkarmak demektir. Allah metrelerce bağırsak yaratmış, bu bağırsakların içinin dolması gerekiyor.

Zayıflama en fazla haftada 1 kilo, ayda 4 kilo olmalıdır. En iyi zayıflama ayda 2 kilodur. Ayda 4 kilodan fazla zayıflama, ilaç kullanarak zayıflama, yanlış uygulamalardır. Terleyerek, hamama giderek, tuzsuz yiyerek zayıflanmaz, sadece su kaybedilir, fakat yağ deposu azalmaz. Alınan sıvılarla, verilen kilo hemen yerine konur. Masaj yaparak da zayıflanmaz, çünkü masajla yağ kütlesi erimez. Zayıflamak için harcanan enerjinin, alınan enerjiden fazla olması gerekir.

İstirahat halinde 1 saatte,1 Kg ağırlığa, 1 kalori enerji gerekir.1 günde(24 saat),1 Kg ağırlığa,24 kalori enerji gerekir. 100 kiloluk bir insan için istirahatta gereken enerji 100*24=2400 kaloridir. Günlük normal faaliyetlerde, bu kaloriye 600 kalori ilave etmek gerekiyor.100 kiloluk bir insana günde 3000 kalori gerekiyor. Bu kişinin haftada yarım kilo zayıflayabilmesi için, her gün 500 kalori eksik alacak veya günde 500 kalori tutarında egzersiz yapacaktır. Günde 1 saatlik sıkı(tempolu) yürüyüşle 500 kalori harcanır.

1 haftada;500*7=3500 kalori yapar. Bu da yarım kilo yağ erimesi (zayıflama) demektir. En iyisi, günlük, alınan enerjiden 500 kalori kesmek, diğer yandan günde 1 saat yürüyüş yapmaktır. Veya seveceğiniz bir sporu yapmak, jimnastik salonlarına gitmek gibi başka çözüm yolları da bulabilirsiniz. 1 gram yağda 9 kalori,1 gram alkolde 7 kalori,1gram proteinde 4 kalori,1 gram karbonhidratta 4 kalori mevcuttur. 60 gramlık yağsız kıyma ile ızgara köfte yapılırsa 120 kalori, hâlbuki yağ ve ekmek konursa 335 kalori eder. Mideye balon yerleştirerek, mide hacmi küçültülüyor. Yine mide hacmini küçültmek için cerrahi operasyonla mideye kemer bağlanıyor. Hasta biraz yemek yiyince doyuyor, böylece enerji alımını azaltıyor.

Kilolarınızı Attınız, Zayıfladınız, Artık İstediğinizi Yiyebilir misiniz?

Hayır. Zayıfladıktan sonra yağ hücreleri vücutta 4-5 yıl canlı kalmaya devam eder. İstediğinizi yerseniz, hücrelerin içi dolmaya başlar, verdiğiniz kiloları hemen geri almaya başlarsınız. 4-5 yıl zayıf kalırsanız, yağ hücreleri ölür, tekrar yağ hücrelerinin oluşması zaman alır. Balon gibi, balonun ağzını açtınız, boşaldı, küçüldü. Balonun içine üflerseniz balon yine şişer. Balonun şişmemesi için, balona delik açmanız gerekir.

En iyisi siz beslenme alışkanlığınızı değiştirin. Ekmeği çok azaltın. Yağı yemeklere çok az koyun, yemeğin yağlı kısımlarını yemeyin. Unlu, hamurlu gıdalardan, tatlılardan uzak durun. Şeker yerine de canderel, dulcaril gibi tatlandırıcı kullanın. Enerjisi 200 kalorinin altında olan gıdalardan yiyin. 16 yaşından küçüklerde diyet uygulanmaz, çünkü büyüme çağındadır, diyet uygulayarak, çocuğunuzun gelişmesini bozabilirsiniz. Çocuğunuza yeme kelimesini kullanmayın. Yeme dedikçe çocuğunuz tersini yapacak, gizlice yiyecektir. Veya kendisinin aç bırakıldığını düşünecektir. Çocuğunuza hissettirmeden yemeklerin yağını azaltabilirsiniz. Sevdiği bir spora yönlendirebilirsiniz.

Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri