Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri Yaptırmalıyım?

Merhaba hocam ben 2 yıllık evliyim ilk 1,5 sene trıgulaır isimli hap ile korunduk ama 6 ayda bir vücudumu dinlendirdim. Şimdi 6 aydır korunmuyoruz ben gebe kalmadan önce bütün testlerimi yaptırayım dedim. 6 ay önce yaptırdım Allah şükür hiç bir sorun çıkmadı. Yalnız eşimden hiç test istemediler. Şimdi 6 aydır korunmuyoruz ama henüz bir şey yok. Doktor 3 ay içinde kalırsın demişti acaba bu hap bana zarar vermiş midir doktor muayenesinde bir yumurtalığın oluştuğunu rahim ağızda herhangi bir yara bulunmadığını söyledi. Sizce şu anda bizim yapmamız gereken şey var mı? Yumurtlama günlerini takip ediyorum kendim de sağlıkçıyım aslında ama yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Tanım olarak kısırlık terimi hekimler arasında çocuğu olmayan çiftlere değil, üreme için yumurtalıklar ve testislerin işlev göremediği durumlarda kullanılır. Oysa belirli bir süre (ortalama 1 yıl) korunmamalarına rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere infertil denir. Fakat anlaşmada sorun olmaması nedeniyle kısırlık terimi bilerek kullanıldı. Eğer evlenmeden önce de cinsel beraberlik varsa ve korunma olmamışsa bu süre de dikkate alınmalıdır. Çocuğu olmayan çiftlerdeki problemde, erkek ve kadının yarı yarıya sorumluluğu vardır. Bu yüzden bu sorun sebebiyle hekime başvurunuzda iki taraf da değerlendirilmektedir.

Hangi Testler Yapılmaktadır?

Bir gebeliğin oluşması için gerekli şartlar şunlardır:

  • Yeterli sperm,
  • Yumurtlama,
  • Rahim kanallarının açıklığı,
  • Normal bir rahim odacığı,
  • Yumurtlama zamanında cinsel beraberlik.

Bu yüzden yapılan testler bunların sorunlarını ortaya çıkarmak için kullanılır.

Sperm Sayımı:

3 günlük cinsel perhiz sonrası masturbasyonla elde edilen sperm mikroskopla sayı, hareketlilik ve sperm yapısı açısından değerlendirilir

Hormon Testleri:

Örneğin FSH, Prolaktin ve TSH ve progesteron gibi testler yapılır. Bunların amacı yumurtalık işlevlerini kontrol etmek ve yumurtlamayı bozan bazı problemleri ortaya çıkarmak. İlk 3 hormon testi adetin 3 günü, progesteron ise genelde 21 günü yapılmaktadır.

Rahim Rontgeni (Histerosalpingografi):

Rahim kanalına yerleştirilen bir alet yardımıyla röntgende görüntü sağlayan bir ilacın verilmesiyle yapılan bir teşhis yöntemidir. Testin amacı rahim kanalı ve rahim odacığının yapısını incelemek ve rahim kanalları açıklıklarını saptamaktır.

Ultrasonografi:

Rahim ve yumurtalıkların yapısını incelemek gebeliği engelleyen myom veya yumurtalık kistlerini ortaya çıkartmak için kullanılır. Ayrıca yumurta gelişmini izlemek için de kullanılır.

Laparoskopi:

Genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Karın içindeki sorunları ortaya çıkarmak rahim kanalları açıklıkları ve yumurtalıklardaki sorunların tanısı ve tedavisi için kullanılmaktadır.

Histeroskopi:

Rahim odacığını inceleyen ve ince kameralarla yapılan bir işlemdir. Saptanan sorunlar aynı seansta giderilebilir.

Cinsel Birleşme Sonrası Testi:

Cinsel beraberlik sonrası ilk 24 saat içinde jinekolog tarafından alınan rahim ağzı akıntısı incelenir. Amacı spermin rahim ağzı kanalından geçişini zorlaştıran faktörleri araştıran bir yöntemdir.

Rahim İçi Biopsisi:

Rahim iç zarındaki sorunları ortaya çıkarmak için kullanılan ve alınan parçanın mikroskobik incelemesi ile yapılan bir yöntemdir.
Duruma göre ilave bazı tetkikler daha yapılabilir. Çiftlerin yaklaşık olarak % 25 'inde en azından bir problem saptanır. Fakat tüm araştırmalara rağmen çiftlerin % 10 ile 15 inde bir sebep bulunamaz. Bu duruma sebebi açıklanamayan kısırlık adı verilir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri