Gözümde Çıkan Uçuk Zaman Zamn Ağrı Yapıyor. Ne Yapmalıyım?

Merhaba benim gözümde daha önce uçuk çıkmıştı. Tedaviye biraz geç başladım, geçti ama zaman zaman gözümde ağrı yapıyor. Sanki içine toz kaçmış gibi bir şey batıyor.

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Uçuk herpes simplex virüsünün (Tip 1 ve Tip 2) neden olduğu, bulaşıcı, genellikle dudak kenarında oluşan içi su dolu kabarcıklardır. Uçuk çıkmadan önce çıkacağı bölgede karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama gibi şikâyetlere neden olur daha sonra içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur ve kuruyarak içindeki sıvı boşalır ve yara oluşur. Herpes simplex virüs tip1 genellikle dudak ve ağız içinde veziküller oluştururken, tip 2 genital bölgede enfeksiyona neden olur. Herpes virüsler çok bulaşıcıdır ve toplumun büyük bir kısmı henüz çocukluk döneminde bu virüsle enfekte olur. Özellikle genital bölgede (vajinada) olan uçuklar doğum esnasında bebeğe bulaşabilir ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Herpes virüsler uçuk çıkmadan oluşan belirti döneminden oluşan yaranın kabuklanmasına kadar olan dönemde bulaşabilir. Uçuğu olan kişilerin kişisel eşyaları (havlu, çatal, kaşık vs) ayrılmalı ve kişilerle çok yakın (öpme, cinsel ilişki) temas kurulmamalıdır. Uçuğa dokunulmamalıdır şayet dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır. Göze dokunulması gibi bir durumda bulaşması sizde görülen yakınmalara neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan (şeker hastası, KOAH, kalp hastası, yaşlılar, bebekler, AİDS hastaları, immun süpresif ilaç kullananlar) kişiler daha dikkatli olmalıdır. Çünkü virüs bu kişilerde çok daha ciddi durumlara neden olabilir. Bu kişilere erken dönemde anti viral tedavi ve destek tedavisi başlanması gerekir. Herpes simpleks virüsü vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki sinir hücrelerine girip yerleşir vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar. Bu nedenle vücudun zayıf düştüğü durumlarda (Stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, aşırı güneş ışığı, diğer enfeksiyonlar, adet dönemi, hamilelik) uçuk virüsü tekrarlar.

Uçuk virüsünden tamamen kurtulmak için henüz bir ilaç yoktur. Uçuğun esas tedavisi çıkmasına neden olan durumlara sebebiyet vermemek ve kendimizi korumaktır. Tedavide erken dönemde kullanılan antiviral (asiviral gibi) ilaçlar daha erken iyileşmesine ve şikâyetlerin daha hafif geçmesine yardımcı olabilir. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar, üzerine buz uygulanması da faydalı olabilir. Uçuğun açılan yara durumunda üzerine bakterilerin yerleşmesi ile ikincil enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda antibiyotik kullanılması gerekir.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri