Ayak Kokusu

Ayağın terlemesi, ayakkabı içerisinde hava almaması sonucu ortaya çıkan, sahibine ve çevresindeki kişilere büyük rahatsızlık veren ayak kokusu nahoş bir durumdur.

Ayak kokusunun nedeni; ayağın terlemesi, ıslak kalması veya iyi kurulanmaması sonucu mantar ve bakterilerin derimizde meydana getirdiği infeksiyondur.

Ayakların havasız kalması, nem ve sıcaklığın artması mikropların yerleşmesi ve üremesi için gerekli zemini hazırlar. Kendilerine uygun ortam bulan bakteriler üremeye ve çoğalmaya başlar.  Hem bakteri hem de mantarlar kokuşmaya neden olurlar. Özellikle "Brevibakter ve corynebacterium"  denilen bakteriler olaya eklenince "ekşi ayak kokusu" denilen koku başlar. Hem kişi hem de çevresi rahatsız olur. Kişi kendini toplumdan soyutlama yoluna gider.

Sentetik çorap ya da kapalı ayakkabılar, ayakların hava almasını engeller ve terlemesine neden olur. Ayakların günde iki üç kez yıkanması ve iyice kurulanması gereklidir.

Evde otururken rulo haline getirilmiş pamuklar, ayak parmaklarının uçlarına yerleştirilerek, parmak aralarının havalandırılması sağlanmalıdır.

Pamuklu ya da yün çoraplar ile açık ayakkabı giyilmeli, ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı ve başkasının terlikleri kesinlikle giyilmemelidir. Parmak araları zamanla ter veya ıslak kalma nedeniyle yumuşar, çatlar ve buradan giren bakteriler kana karışıp lenf yollarında veya deride yılancık gibi infeksiyonlar yapabilir.

Kokudan şikayetçi olan hastalar mutlaka bir dermatologa başvurmalıdır. Dermatolog kokunun nedenlerini araştırarak tedavi edecektir. Bakteri yada mantar için lokal veya sistemik ilaçlar kullanılabilir. Mikropları gidermek için permanganat banyosu ve antiseptik pudralar kullanılabilir. Bu antiseptik solüsyon 3 litre suya bir tablet atılarak hazırlanır ve ayaklar  akşam 30 dakika bu suda bekletilir.

 

Ayak Kokusu ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara