Aşil Tendon Yırtığı

Genellikle 25-40 yaş arası erkeklerde görülür. Antreman eksiği olan sadece hafta sonları spor yapanlarda daha sık gelişir. Basketbol, futbol, tenis gibi zıplama ve ani hareketlerin olduğu sporlar daha risklidir.

Aşil rüptürü için bazı teoriler ileri sürülmüştür.

  • Tekrarlayan mikro,
  • Travmalar,
  • Tendonda kanlanmanın azalması (hipovasküler teori),
  • Tendona kortikosteroid enjeksiyonu,
  • Sistemik kortikosteroid kullanımı (romatoid artrit , sistemik lupus eritamatosis vb),
  • Uzun süreli florokinolon grubu antibiyotik kullanımı.

Ayak bileği arkasında ani ağrı ve ses hisseden hastaların çogu bacaklarına bir şeyin çarptığını düşünürler. Parmak ucunda yükselemeyen hastalar diğer parmak kaslarının sağlam olması nedeni ile ayak bileklerini aşağıya doğru itebilirler.

Bu nedenle hastaların bir kısmı doktora geç başvururlar. Klinik muayenede, aşil tendonu üzerinde hassasiyet, ayak bileği çevresinde şilik ve tendon yırtığı olan bölgede çöküntü (gap sign) saptanır. Klinik muayene tam ve kısmi yırtıkların saptanmasında yeterli olmakla birlikte ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme tanın kesinliği açısından istenebilir.

Tedavi Yöntemleri

Konservatif tedavi: Parsiyel rüptürlerde veya cerrahi tedavi için riskli hastalarda önerilir. Klasik olarak diz üstü alçı ile tedavi edilen hastalara son yıllarda açı ayarlı yürüme botları (walking boot) önerilmektedir. Hastaların takibi sırasında tendon uçları arasındaki mesafeyi saptamak için ultrasonografi önerilmektedir. Tekrar yırtık gelişmesi, kas güçsüzlüğü gibi sorunlar yüksek oranda görüldüğü için sadece yüksek riskli veya kısmi yırtığı olan hastalarda uygulanmalıdır.

Cerrahi Tedavi

Tam (komplet) aşil rüptürü olanlarda ideal tedavidir.

Operasyon acil olarak yapılır ise tendon uçlarında saçaklanma (spagetti bulgusu) çok olduğu için cerrahi işlem teknik olarak daha zordur. İdeal cerrahi zamanlaması 5.ve 7. gün arasıdır. Bu süre içinde hastalar kısa bacak ateli ile istirihata alınmalıdır. Sigara, yara iyileşmesini bozduğu için bırakılmalıdır. Cerrahi tedavi süresinin daha uzadığı vakalarda (6 haftadan sonra) kasların kontraksiyonuna bağlı tendon uçları arasındaki mesafe artarak cerrahi tedaviyi güçleştirir. Bu tip hastalar ihmal edilmiş (neglected ) aşil tendon rüptürü olarak gruplanır ve tedavilerinde ek işlemlerin ( turn-down flep, tendon transferleri veya allogreft) yapılması gerekebilir.

Cerrahi tedavi spinal anestezi altında (nadiren genel anestezi veya lokal anestezi) yapılır. Hastanın 2. haftadaki kontrolü sırasında dikişleri alınır, kısa bacak alçı-ateli çıkartılarak açı ayarlı yürüme botu verilir. 3. haftada kısmi, 6. haftadan sonra tam ağırlık vererek yürütülür. Sekizinci hafta sonrası topuk yükseltici (heel lift ) eklenmiş ayakkabı ile yürütülürler. 
 
 

Aşil Tendon Yırtığı ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara