Yaz tatilindeki çocuklar için iyi bir alternatif olan Aikido, çocukların ruhen ve bedenen iyi olmasını sağlarken konsantrasyonu arttırıyor,
Hayat bir yarış ve herkes çocuklarının bu yarışta diğerlerinden geride kalmamasını istiyor. “Hep başarılı olsunlar hep galip gelsinler” duygusu çocuklar üzerinde bir baskı oluşturuyor. Kazanmak çok güzel bir duygu ama çoğu zaman insan kaybettiğinde, kazandığından çok daha fazla şey öğrenir. Aslında çocuklara yenilip yenmekten çok pes etmemeyi öğretmek çok daha sağlıklı bir yoldur. Çocuklara “Yere düşsen bile pes etme, ayağa kalk” diyen bir ‘iç ses’ kazandıran Aikido, eğitimleri için doğru eğitimciyi seçmek ise son derece önemlidir. Çocuk yaşta kazanılan Aikido disiplini, çocuğun öğrenme ve karar verme sürecini bir ömür boyu pozitif olarak etkiler.
AİKİDO, ÇOCUKLARA YENİLMEMEYİ DEĞİL, PES ETMEMEYİ ÖĞRETİR
Aikimode Aiki Akademi Baş Eğitmeni Oğuzhan Başkurt Sensei, (5. Dan) “Aikido çocukların zihin, beden ve ruh sağlığını pozitif yönde geliştiren karakterinin sağlamlaşmasında önemli rol oynayabilecek bir Japon Savaş Sanatı, bir disiplindir. Öncelikle ‘’Beden’’ ele alındığında düzenli aikido yapan çocuklarda motor hareket becerisinin diğer çocuklara göre daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Aikido yapan çocuklar belirli bir süre sonra yuvarlanma, takla atma, zıplama, ritimli koşma, el ve ayak koordinasyon hareketleri, sürünme ve bunlar gibi birçok hareketi düzgün ve hızlı bir şekilde yapabilmekteler. “Zihin” olarak ele aldığımızda Aikido’yu satranç veya go oyunlarına benzetebiliriz. Her iki oyunda da rakibin hamlelerini tahmin ederek oyunu iyi analiz etmemiz gerekir. Sonrasında doğru hamleleri yaparak oyunu kazanmaya çalışırız. Aikido sanatında da benzer şekilde karşımızdaki rakip veya birden fazla rakibin hamlelerini önceden görmeyi ve hedef olmamayı öğreniriz. Aikido’yu diğer savaş sanatlarından ayıran bir özellik de budur. Hedef olmamak ve rakibimizi yönlendirerek onu etkisizleştirmek önemlidir. Aikido’yu “Ruh sağlığı” açısından ele almak gerekirse, çocuklarda özgüven ve karakter gelişimi açısından aikidonun pek çok yararı vardır. Bir-iki yıl aikido yapmış olan çocuklar pes etmemeyi ve mücadele etmeyi öğrendikleri için kendilerine olan güvenleri tamdır. Kendilerini birçok konuda rahatlıkla ifade edebilirler.
AİKİDO, DİĞER SPOR BRANŞLARINA ALTYAPI OLUŞTURUR...
Aslında çocuklarda aikido eğitimine bir spor altyapı eğitimi olarak bakmak daha doğrudur diyen Oğuzhan Sensei, “Belirli bir süre aikido yapmış olan çocuklar gelecekte yapacağı diğer spor branşlarına daha hızlı uyum sağlayarak diğer kişilerin uzun sürede kazandığı yeteneği daha hızlı elde edebilir. Aynı zamanda dayanıklılıklarını artırdıkları aikido eğitiminde yere düşseler bile tekrar ayağı kalkıp mücadele etmeyi yani pes etmemeyi öğrenirler. Aikido antrenmanlarının bir özelliği de hareketliliktir. Günümüzdeki en büyük sağlık problemlerinden birisi de hareketsizlilikten kaynaklanan aşırı kilo alma durumudur. Aikido antrenmanlarında çocuklar iyi bir performans sergileyerek sağlıklı yaşama dair kazanımlar elde ederler.” şeklinde konuştu.
AİKİDO İLE BEYNİN VE VÜCUDUN HER İKİ TARAFINI DA ÇALIŞIR...
Oğuzhan Başkurt Sensei, “Aikido antrenmanlarında vücudumuzun hem sağ hem sol tarafını eşit şekilde çalıştırırız. Beynimizin her iki lobunu da aktif olarak kullanabilmek denge ve koordinasyon açısından çocukları geliştirir. Çocuklar bu özellikleri yaşamlarının tamamında kullanırlar ve öğrendikleri becerileri kolay kolay unutmazlar. Beynin her iki tarafını da birlikte kullanabilmek, öğrenme süreci için çok büyük bir katkı oluşturur. Aikido’da yaklaşık olarak türevleri ile birlikte 3000’e yakın hareket mevcuttur. Bunların çoğu çocukların anlayamayacakları derecede karmaşıktır. Çocuk aikido eğitiminde çocuklara temel teknikler basitleştirilerek öğretilir. Öğrenilen bir çok hareket beynin farklı noktalarını çalıştırdığından beyin daha aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Bu da çocuklarda fiziksel öğrenme yeteneğini arttırır.” dedi.
AİKİDO YAPAN ÇOCUK, PAYLAŞIMCI OLUR...
Karakter bir bireyin çocuk yaşlarda kazandığı ve hayatı boyunca geliştirebildiği özelliktir diyen Sensei Oğuzhan Başkurt “Aikido yapan çocuklar hareketlerin önemini kavramaya başladıkları zaman kendileri ile eşleşen diğer çocuklara bilinçli bir şekilde hareketi uygularlar. Bilgilerini fiziksel olarak paylaşarak birbirleri ile arkadaşlık bağlantısı kurarlar. Bazen de kendilerinden sonra aikidoya başlayan çocuklarla eşleşip onlara yardımcı olurlar. İşte karakter gelişimi bu şekilde paylaşma ve yardımlaşma ile olur. Çocuklar aynı zamanda aikido dersinde eğitmeni tüm dikkatleri ile dinlemeye çalışırlar. Bu da kendilerinde yüksek bir konsantrasyon yetisi kazandırır.” diye konuştu. Aikido eğitimindeki tüm bu faydaların elde edilebilmesi için eğitimcinin yeterliliğine de dikkat çeken Oğuzhan Başkurt, “Çocuğunuzun eğitim aldığı salonun özellikleri ve eğitimcilerin yeterliliğini mutlaka araştırın” dedi.