Kasık Ağrısının 8 Nedeni

Bazı kadınlar ilk adet dönemlerinden beri adet ağrısı çekerler (primer dismenore). Adet ağrısı aydan aya farklılık gösterebilir, yaş ilerledikçe veya çocuk doğurduktan sonra azalır veya aynı kalır. Adet ağrısının her seferinde daha da şiddetlenmesi durumunda, bu başka bir sorun olduğunu gösterir.

 1 ) Yumurtlama ağrısı (Mittelschmerz)
 

Yumurtlamanın gerçekleşmesi esnasında, genellikle kasık ağrısı meydana gelir. Bu ağrıya mittelschmerz (Almanca "ortada oluşan ağrı" demektir) denir. Çünkü bu ağrı, daha çok 2 adet kanamasının ortasında olan, olağan yumurtlama zamanına denk gelir. Yumurtlama ağrısı, daha çok kasık bölgesinde, kramp ağrısına benzeyen hafif bir ağrı olarak hissedilir. Ancak bu ağrı bazı kadınlarda düşünüldüğünden daha şiddetli bir şekilde geçebilmektedir. Yumurtlama ağrısının şiddeti her dönem değişiklik gösterebilir. Ancak daha çok beklenen adetten yaklaşık 2 hafta önce olduğu için, zamanı önceden bilinebilir. Yumurtlama ağrısı bir çok kadında 1 veya 2 gün civarında sürer. Yumurtlama tedavisi gören kadınlarda, yumurtlama ağrısı daha şiddetli görülebilir.
 
 
 
 

2 ) Adet ağrısı (dismenore)
 
 
 
 

Adet ağrısı, kasık, alt karın, bel ve/veya üst bacaklarda aralıklı bir ağrı şeklinde hissedilmektedir. Bazı  kadınlar, ağrı ile beraber aynı zamanda ağırlık veya doluluk hissi de oluşmaktadır. Bu sırada vücudun bütün kaslarında ağrı hissedilebilir ve bulantı ve ishal görülmesi de beklenen bir durumdur.
 
 
 
 

Bazı kadınlar ilk adet dönemlerinden beri adet ağrısı çekerler (primer dismenore). Adet ağrısı aydan aya farklılık gösterebilir, yaş ilerledikçe veya çocuk doğurduktan sonra azalır veya aynı kalır. Adet ağrısının her seferinde daha da şiddetlenmesi durumunda,  bu başka bir sorun olduğunu gösterir.
 
 
 
 

Bazı kadınlarda da, ilk adetten bir süre sonra meydana gelen veya zaman geçtikçe şiddetlenen adet ağrısı vardır (sekonder dismenore). Bunun en çok meydana gelme sebebi ise, endometriozistir. Diğer sebeplerin arasında da, adenomyozis, miyomlar, rahim polipleri, spiral, barsak hastalığı, enfeksiyon veya karın içi yapışıklıklar gelmektedir.
 
 
 
 

3 ) Miyomların sebep olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Miyomlar, basınç hissi veya kasık ağrısına sebebiyet verebilen, rahmin kas dokusunda bulunan iyi huylu urlardır. Miyomun şikayete sebebiyet verip vermemesi, miyomun büyüklüğüne ve rahimde bulunan yerleşimi ile alakalıdır. Küçük miyomlar herhangi bir şikayete mahal vermeyebilir. Ancak büyük çaplı miyomlar, idrar torbası veya bağırsak gibi komşu organlara da baskı uygulayabilmektedir. Rahim boşluğu içinde veya yanında bulunan rahim miyomları, genellikle fazla adet kanamasına sebep olarak, adet ağrısını artırabilirler. Çok az da rastlansa, miyomun içinde bulunan doku dejenere olur ve ani, şiddetli kasık ağrısına sebebiyet verir.
 
 
 
 

4 ) Adenomyozisin neden olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Rahim iç zarının rahim kasının içinde bulunması durumuna adenomyozis denir. Adenomyozis adet ağrısı ve aşırı adet görmeye sebep olabilir. Adenomiyozis teşhisinin koyulması biraz zordur ve net bir teşhis ancak rahmin alınıp incelenmesi ile gerçekleşebilir. Ultrason ve MR bazen adenomiyozisin saptanması için yararlı olabilir.
 
 
 
 

5 ) Rahim ve tüplerdeki enfeksiyonların neden olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Rahim ve tüplerde meydana gelen enfeksiyon, daha çok bir anda başlayan kasık ağrısı ve bazen ateşe sebep olur. Enfeksiyonun tedavi edilmesinin ardından, tüplerin ve yumurtalıkların çevresinde meydana gelen yapışıklıklar, kronik (kalıcı) karın veya kasık ağrısına sebep olabilmektedir. Tüpün uç kısmının tıkanması, tüpün içinde sıvı toplanmasına (hidrosalpenks) sebep olur. Ara sıra, hidrosalpenks burkulabilir ve kasık ağrısını daha da şiddetli bir hal alabilir.
 
 
 
 

6 ) Yumurtalık kistinin neden olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Normal şartlarda, her ay yumurtalıklardan birinde bir yumurta kesesi meydana gelir. Yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından, bazen bu kesenin içi kan ile dolar ve kist ortaya çıkar. Bu kistler 1 veya 2 ay içerisinde kendi kendine ortadan kaybolurlar. Ancak bazen kistten sıvı sızması sebebinden dolayı, kasık ağrısı meydana gelebilir. Çok az olsa, kistin ağırlığı sebebinden dolayı, yumurtalık burkulur (torsiyon) ve ani, çok şiddetli kasık ağrısına sebebiyet verir.
 
 
 
 

7 ) Endometriozisin neden olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Endometriosis, normalde rahmin içinde bulunan dokunun (endometrium) kasık ve karında bulunan diğer organların yüzeyinde bulunmasıdır. Endometriozis, adet ağrısı veya adet döngüsünün diğer zamanlarında meydana gelen kasık ağrısına sebep olabilir. Cinsel ilişki esnasında ağrıya da sebep olabilmektedir.
 
 
 
 

Enteresan olarak, bu hastalığın sebep olduğu kasık ağrısının şiddeti, her zaman endometriozis şiddeti ile orantılı değildir. Bazı durumlarda, çok hafif bir endometriozis şiddetli ağrıya neden olabilirken, şiddetli bir endometriozis hiç rahatsızlık hissi vermeyebilir. Net bir teşhisin yapılabilmesi için laparoskopinin yapılması gerekmektedir.
 
 
 
 

8 ) Karın içi yapışıklıkların neden olduğu kasık ağrısı
 
 
 
 

Alt karın bölgesinde bulunan yapışıklıklar, kasık ağrısına sebep olabilirler. Yapışıklıkların meydana gelme sebebi endometriozis, geçirilmiş bir ameliyat veya enfeksiyon olabilir. Yapışıklıkların saptanabilmesi amacı ile laparoskopinin yapılması gerekmektedir.
 

 
 
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler