Her altı ayda bir jinekolojik muayene ile kontrole gitmek önemlidir. Adet bitiminden sonraki gün ise muayene için en uygun zamandır.
Cinsel ilişkide bulunmuş ya da bulunmamış her kadının 6 ayda bir düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması oldukça önemlidir. Bu sayede ciddi hastalıkların erken tanı ve tedavisi sağlanabilir.
Jinekolojik muayeneler birçok kadını korkutmaktadır. Ancak kadın hastalıklarının büyük bir kısmı sessiz bir şekilde ilerler. Bazı hastalıklar yalnızca son evrelerde belirti vermektedir. Bu sebeple de düzenli olarak kontroller hayat kurtarıcı olabilir.
Örnek olarak genital alanda çıkan ufak bir yara, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Aynı şekilde önemsenmeyen kaşıntılar kanser belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.
Muayene sırasında en önemli nokta hastanın belirtileri hakkında utanmadan ve açık bir şekilde konuşmasıdır. Hastanın sabırlı, bilinçli ve dürüst olması muayeneye yardımcı olacaktır.
Jinekolojik muayeneye ne zaman gitmeliyim?
Her altı ayda bir jinekolojik muayene ile kontrole gitmek önemlidir. Adet bitiminden sonraki gün ise muayene için en uygun zamandır.
Jinekolojik muayeneye gelmeden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Mutlaka kimlik bulundurulmalıdır.
Hasta herhangi bir ilaç kullanıyor ise bunu yanında götürmelidir. Daha önceden konan tanılar ve belgeler götürülmelidir.
Muayeneye mutlaka cinsel partnerle gitmek gerekmektedir. Cinsel hastalıkların büyük bir kısmı çift tedavisi gerektirmektedir.
Şayet şeker hastalığı gibi ciddi hastalıklar söz konusu ise muayeneye aç karnına gitmek daha sağlıklı olacaktır.
Muayeneden önceki gece cinsel ilişki kurulmaması gerekmektedir.
Muayeneden önce vajina yıkanmamalıdır. Bu durumda muayene zorlaşabilir, tanı için engel oluşabilir.
Yedek iç çamaşırı ya da ped bulundurmak önemlidir.
Jinekolojik muayenede sorulacak sorular nelerdir?
Kimlik bilgileri
Gebelik mevcutsa gebelik bilgileri
Cinsel ilişki varlığı
Adet düzeni ve adet kanının oranı, adetlerin ağrılı olup olmadığı
Son adet tarihinizin ilk günü ilk sorulacak sorular arasındadır.
Adet kanaması dışında kanama olup olmadığı,
Cinsel ilişkide kanama olup olmadığı,
Vajinal yanma ya da kaşıntı,
Vajinal akıntı durumu,
İdrara çıkarken zorlanma, idrar sırasında yanma ya da idrar kaçırma sorunları değerlendirilir.
Tüylenme ile ilgili sorunlar sorulur.
Vajinada bir kitle fark edilip fark edilmediği,
Karında şişlik, ele gelen kitle, bağırsak düzeni sorulur.
Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemleri, düşük ya da önceden tanı koyulan jinekolojik hastalıklar değerlendirilir.
Jinekolojik muayene nasıl yapılır?
Muayene sırasında genellikle doktorun yanında yardımcı bir sağlık personeli de bulunmaktadır. Bu personel giyinmenizde ve diğer konularda yardımcı olacaktır.
Muayeneden önce mutlaka idrar torbasının boşaltılması gerekir.
Muayene kabininde hasta çamaşırlarını çıakrır ve üzerine temiz bir örtü verilir. Daha sonra ise jinekolojik masaya yatılır. Bu masada bacaklarınızı oymanız için iki aparat mevcuttur. Bu aşamada doktor ya da yardımcısı hastaya yardım edecektir.
Muayene sırasında kafanıza takılan soruları doktorunuza mutlaka sorun.
Jinekolojik muayene 3 aşamada gerçekleştirilmektedir. Bunlar:
Dış genital bölgenin incelenmesi
Spekulum ile vajina ve rahim ağzının araştırılması
Elle muayene
Şayet hastanın cinsel hayatı başlamamış ise elle ya da spekulum ile muayene yapılmamaktadır. Hastanın kendini gerginlik sebebiyle kaslarını kasmaması ve rahat olması tedavinin daha kolay tamamlanmasını sağlayacaktır. Hastan muayene sırasında hareket etmemelidir.
Muayene oldukça kolaydır. Hasta ağrı ya da acı duymaz.
Ultrason nasıl yapılmaktadır?
Şayet hasta cinsel ilişkiye başlamamış ise ultrason karından yapılmaktadır. Bunun için ise hastanın idrara sıkışık olması istenir.
Cinsel ilişkisi olan hastalara ise vajinal ultrason yapılmaktadır. Bu yöntemle rahim ve yumurtalıklar incelenir. Vajinal ultrasonda jinekolojik muayene masasına alınırsınız ve ince ultrason probunun yerleştirilmesi ile ultrason aşamasına geçilir. Rahat ve ağrısız bir işlemdir. Kısa sürede tamamlanır.
Vajinal ultrasonun hamilelik durumunda herhangi bir sakıncası yoktur. Vajinal ultrason sırasında idrar torbasının boş olması talep edilir.