Egzoz Gazı Spermleri Öldürüyor!

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram, 'küresel ısınmanın, akciğer sağlığına etkileri'ne değindi.

Sera gazlarının son 40 yılda yüzde 70 oranında arttığını belirten  Prof. Dr. Hasan Bayram, 2030 yılında, 2000 yılına oranla yüzde 50 sıcaklık artışı beklendiğini belirtti. Isı artışının 21’inci yüzyılın sonunda ise 2,3 derece ile 6 derece arasında değişmesinin öngörüldüğünü belirten Bayram, bu artışlara bağlı yeni sağlık sorunları ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi.

Bayram, geçmişte neredeyse hiç görünmeyen ülkemizdeki kene ısırıkları ve Kanamalı Kırım Kongo (KKA) hastalığındaki artışa dikkat çekti. Isı artışları ile birlikte özellikle güney bölgelerinde kum fırtınalarının görülmeye başlandığını belirten Bayram, ilerleyen yıllarda su ihtiyaçlı sosyoekonomik göçlerin de, insan sağlığını etkileyeceğini belirtti. İklim değişikliklerinin KOAH, Astım.

Alerjik hastalıklara etki edebileceğini belirten Bayram, ısı artışına bağlı ölümler gerçekleşeceği uyarısında da bulundu. Günlerce süren California yangını sırasında yapılan bir araştırmayı da aktaran Bayram, bu felaket sonrasında çocuklarda astım ve solunum sistemi rahatsızlıklarında artış olduğunu belirtti.

Acil önlem alınması gerekliliğine de değinen Bayram, “Bu konuda farkındalık oluşturmalıyız. Hükümetleri, hastaları bilgilendirmeli ve ısı değişimleri konusunda erken uyarı sistemleri oluşturmalıyız” dedi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Peri Arbak ise ‘Otoyol çalışanlarında egzoz kirliliği’ne yönelik Düzce’deki gişelerde gerçekleştirdiği çalışmasını aktardı. Gişe memurlarının, yine orada çalışan büro memurlarına göre daha fazla nitrat ve nitrit gibi maddelere maruz kaldığını tespit ettiklerini belirten Arbak, hücrelerinde de aminoasitlerde artış meydana getirdiğini kaydetti. Arbak, yapılan araştırmalarda trafik polisleri ve gişe memurlarında sperm yoğunluğunun düşük olduğunu ve hareket bozukluğu tespit edildiğini belirtti.

Balıkesir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Tezer de, hava “kirliliğinin sadece büyük kentlerde yaşayanların sorunu imiş” gibi bir algı sorunu bulunduğuna dikkat çekti. Günümüzde kentli nüfusun, toplam nüfusa oranının yüzde 75’e ulaştığını belirten Tezer, “Araç sahibi olma oranının da 2002 – 2007 arasında % 23 arttığını kaydetti. Partikül madde oranının Türkiye’de yapılan ölçümlerde yüzde 60’lar oranında seyrettiğini belirten Tezer, ”AB’nin kabul ettiği değer ise; yüzde 40’lar seviyesinde” diyerek, havadaki partikül madde tehlikesine dikkat çekti
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler