Devamlı Öğrenmek Beyinde Nasıl Bir Etki Yaratır?

Eğitim, beynin yaşlanmasını yavaşlatmanın kapılarını açan bir anahtardır.

Yani, ne kadar çok şey öğrenirseniz, beynin öğrenme kapasitesini de o kadar genişletirsiniz.

Daha iyi bir örnek olarak bir manastırdaki rahibeler üzerinde yapılan araştırmayı verebiliriz. Araştırmacılar, rahibelerin manastıra girmeden önce yazdıkları yazılardaki cümlelerin yapısını incelediler ve daha sonra da 65 yıl sonraki kognitif fonksiyonlarına baktılar.

Manastıra girerken en karmaşık cümle yapısını kuranların yaşlandıklarında en yüksek kognitif (idrak) fonksiyona sahip oldukları ortaya çıktı. (Bir diğer önemli sonuç ise; yazılarında daha optimistik olanların da daha yüksek idrak fonksiyonuna sahip oldukları ortaya çıktı.)

Öğrenme, resmi eğitim sistemi içindeyse de yardımcı oluyor. Eğitim seviyesi daha yüksek olan insanlar ve zihni harekete geçiren aktivitelere katılmaya devam eden kişilerde beynin yaşlanması daha yavaş gerçekleşiyor. Aynı zamanda resmi eğitim sistemine göre okumaya devam eden bir üniversite mezununun zihni de lise mezunu bir kişiye göre 2.5 yaş daha gençtir. Diğer aktiviteler de yardımcı olabiliyor.

Zihninizi aktif tutmak, damar yaşlanmasını, bağışıklık sisteminin yaşlanmasını yavaşlatır ve sizi 1.3 yaş genç gösterir.

Dr. Mehmet Öz

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler