Yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon, Türkiye'de yaklaşık her 100 kişiden 30'unda görülüyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında beslenme ve hipertansiyon arasındaki ilişkiye dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Tüm metabolizmayı doğrudan etkileyen en önemli faktör olan beslenme hipertansiyon için hayati önem taşır" dedi.
Koroner kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü olan hipertansiyon ilerleyen dönemlerde kalp krizi, damar sertliği, böbrek yetmezliği ve görme bozukluğuna neden oluyor.Hipertansiyonun, felç geçirme olasılığını da 7 kat artırdığını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Hastalığın nedenleri arasında kalıtım faktörü, yaş, stres, sigara tüketimi ve çeşitli hastalıkların etkisinden bahsedilse de beslenme ilişkisi de göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir" dedi. Diyetisyen Mumcu, şişmanlık ve aşırı tuz tüketiminin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatarak, "Yanlış beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları hipertansiyona neden olabilir. Aynı zamanda ailede hipertansiyon öyküsü varsa vücut ağırlığı mutlaka kontrol altında tutulmalıdır' dedi.Metabolizma dengesi için beslenmede bunlara dikkatMetabolizmadaki dengeyi korumak için beslenme ve yaşam tarzımızda da bir denge olması gerektiğini açıklayan Mumcu'dan beslenme önerileri şöyle;Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Etin görülen yağlarını ve tavuğun derisini ayırın. Beyaz eti kırmızı ete tercih edin. Paketlenmiş gıdaların etiketlerini inceleyin, düşük yağ veya yağsız ibaresi olanları tercih edin.