Yaklaşık 9 yıldır gut la boğuşuyorum. Konuyla ilgili çok makale okudum gut la kardeş oldum atakları zamanında karşılıyorum. Ancak beslenme hususunda çelişkiler yaşıyorum. Bu yaz tatilde küçük bir hastanede bir dh. uzm. beni taze fasulye konusunda uyardı, ilk defa duydum. Oysa ben bildiğimiz klasik diyet, bazı yağlı balık türleri, zengin protein içeren besin türü. Alkol vs... sn. doktorum gut da beslenme ile ilgili önem sıralamasında özet bir açılım lütfen. Şimdiden teşekkürler.
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Gut hastalığının tedavisi üç şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan birincisi vücutta ürik asit miktarını azaltacak bir diyet uygulamaktır (atak gelişimin önler). İkincisi, ağrının ve eklemdeki iltihabın azaltılması ve kandaki ürik asit seviyesinin düşürülmesidir. Üçüncü olarak, çok nadir de olsa cerrahi yöntemler denenebilir. Gut atağında ağrı tedavisi için ekleme buz uygulaması ve anti inflamatuar ilaçlar, kolşisin verilebilir. Aspirin ve ürik asit düşürücü ürikoliz (atak esnasında değil daha sonra kullanılır) verilmemelidir. Gut atağının önlenmesinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği son derece önemlidir. Ürik asidin atılıp dokularda birikmesini önlemek için bol miktarda su içilmelidir. İdeal kiloya inilmelidir. Bilinçsiz yapılan standart diyetler, hastalığın daha kötü olmasına neden olabilir. Fazla protein alımında vücuttaki ürik asit düzeyi yükselir ve gut atağının tetiklenmesine neden olur. Bu nedenle protein içeren kırmızı et, karaciğer, böbrek gibi organ etleri ve deniz mahsulleri, kuru baklagiller gut hastalığında daha az tüketilmelidir. Alkol tüketimi azaltılmalıdır. Kepekli ekmek gibi kepekli ürünlerden, ıspanak, bezelye, kereviz, pırasa gibi sebzelerden ve fazla yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Aspirin ve idrar sökücü ilaçlar gibi bazı ilaçlarda dikkatle kullanılmalıdır. Bunların yerine yarım yağlı, süt, peynir, yoğurt gibi diyet ürünler tercih edilmelidir.